Рубрики
Начало » Интересно » ДОБРО ОБЩЕСТВО » Приятната почивка в края на седмицата

Приятната почивка в края на седмицата

Как почива през уикенда американската елитна прослойка „Препи“?

 

dnevnicite na detegledachkata apartament 21

 

Американската елитна прослойка „Препи“ си има за всичко ясни правила за спокоен и смислен живот. Например, не е необходимо постоянно да хвърлят пари за многобройни покупки, с които да задръстват дома си. По-добре, според тях, е да се пазарува по-рядко, но да се вземат по-качествени и скъпи дрехи, които да им служат дълго. Те залагат също така на качественото образование – обикновено са възпитаници на престижните университети от „Бръшляновата лига“, на смислените занимания, на утвърдените семейни ценности и на добрите маниери. Имат ясна представа какво да работят, къде да учат, с кого могат да създадат семейство и дори как да почиват през уикенда. Тези знания се предават от поколение на поколение.

 

Първо правило за почивката през уикенда:

 

Няма да ги намерите в градовете през уикенда, разказва Лиза Бърнбах, автор на бестселъра „Official Preppy Handbook“ и продължението „True Prep“.

 

Напускат шумния град още в петък и стоят в провинцията до неделя. Дори да нямат своя къща на село, те наемат с единствената цел – да си починат далеч от натоварения град.

 

porch-610654_640

 

Градските препита са ангажирани с една основна мисия в края на седмицата – да си почиват. Наричат го – „уикендинг“ (“weekending“). Почивката започва от петък вечер и приключва в неделя вечер, но може да обхваща и допълнителни периоди в зависимост от ангажиментите на семейството. Този период е за пълна почивка и възстановяване от напрегната работна седмица.

 

dnevnicite na detegledachkata apartament 16

 

Когато са млади, може да не могат още да си позволят да почиват редовно извън града, защото имат да плащат студентски и други кредити. В тези случаи през почивните дни обикновено излизат за обяд или вечеря с приятели или ходят в семейната къща на родителите си. През зимата карат ски, а през лятото са на плажа. През лятната почивка задължително наемат къща, която да ползват сами или с приятели.

 

screened-porch-670263_640

 

Когато вече са малко по-зрели и финансово стабилни, първата голяма покупка, която правят, е закупуването на къща в провинцията, освен ако вече нямат фамилна къща на село. Това е техният втори дом. Ако не им се шофира, могат да ползват влака. В гаража на село често имат друга кола, която ползват през уикенда.

 

kusta amerika

 

Уекендът е най-мързеливото време в цялата седмица за женените препита. Вечерите от понеделник до четвъртък обикновено са запълнени със социални ангажименти – ходене на концерт, театър, партита, вечери с приятели. Почивните дни обаче семейството запазва само за себе си. Тогава презареждат батериите си. Спортуват, готвят любими ястия, играят семейни настолни игри, посещават антикварни магазини, четат книги, разхождат се, подремват, правят си пикник с колелета, гледат филми или просто нищо не правят и мързелуват.

 

dnevnicite na detegledachkata apartament 9

 

Когато имат деца, почивката на село в края на седмицата вече става задължителна. Дори една малка селска къща е нещо много по-ценно от апартамент в града. Децата играят на открито, могат да тичат, да се катерят, да се люлеят, да правят снежен човек. Уикендът става най-ценното време за семейството. Така всички се освобождават от натрупаното напрежение през натоварените работни дни.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".