Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Похапване в Помпей

Похапване в Помпей

Пътеписи от Италия

pompeii restorant 8

 

 

„Елате при мама! Тя готви много вкусно.“

 

Това ни сподели тихичко мъж на около 50 години, от когото купихме книжки за Помпей малко след като разгледахме Вилата на мистериите. И докато го каже, ни посочи малка къщичка на около 30 метра от сергията с книги. После ни намекна, че в заведенията в Помпей храната не е добра.

 

pompeii restorant 9

 

Вече обаче бяхме хапнали в единственото отворено заведение в този ден и опитът ни напълно отговаряше на тайната, която ни сподели продавачът. Дори и да звучеше като рекламно зарибяване да посетим заведението на италианската баба, със сигурност щеше да е може би по-незабравимо преживяване.

 

pompeii restorant 10

 

Заведението, което работеше в Помпей, беше препълнено с хора. Беше по-скоро тип „Бърза закуска“. Имаше пици, лазаня, пържени картофи.

 

pompeii restorant 1

 

Предлагаха се сладки и плодови салати.

 

pompeii 11

 

Цените бяха доста по-високи в сравнение с приятни заведения в Неапол или Торре дел Греко.

 

pompeii restorant 3

 

 

Витрините със сладките бяха добре подредени и привличаха поглед, но пиците изглеждаха жалко. Въпреки това вече бяхме гладни и трябваше да се задоволим с това, което се предлагаше.

 

 

pompeii restorant 4

 

В цялата нетична италианска обстановка единствено група французи изглеждаха все едно са в елитен ресторант. Наблюдавах ги и им слушах дискусиите. Само френските туристи могат да излъчват такава класа и в най-неуютните местенца. Водеха разговори за Помпей. Бяха няколко по-възрастни господа с блейзъри и шалчета, а около тях имаше около десетина младежи на студентска възраст. Веднага реших, че най-вероятно са студенти и преподаватели, но съпругът ми смяташе, че са най-вероятно няколко семейства – бащи и по-големи деца. Възможно е. Опитът ми и многото наблюдения на френски туристи показваше, че като са заедно не си говорят лични или общи теми, а обикновено се обсъжда тема, която е свързана с музея или забележителността, в която се намират. Така че и в това заведение тип „Бърза закуска“ отново френските туристи ми направиха най-силно впечатление със стил, тема на разговор, поведение. Лекият хаос, който се вихреше около тях, заради препълненото ресторантче не им влияеше. Те си бяха в своя разговор и не забелязваха недостатъците на обстановката.

 

pompeii restorant 2

 

Опитах се да следвам тази стратегия и да мисля за това, което видяхме в Помпей и да прочета в пътеводителите за това, което предстоеше да видя, а също така да поговорим с малкия ни син какво го е впечатлило най-много досега.

 

pompeii restorant 6

 

Обичам ресторантите и кафенетата в музеите. Почти винаги ги посещавам. От повечето съм много доволна. Този, който посетихме в Помпей, е по-скоро за бързо похапване без да се губи време, за да се обходи по-голяма част от древното градче. Така че ако сте в Помпей и искате добра кухня, по-добре потърсете друг ресторант.

 

pompeii restorant 7

 

Но ако предпочитате да се концентрирате върху забележителностите, жертвайте добрия обяд и отделете повече часове за разглеждане. Дори и цял ден да посветите на обиколка, пак няма да ви стигне да видите всичко. Подарете си после прекрасна вечеря в някое хубаво заведение в района на Неапол.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".