Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » „Бележитите портрети на Надар“ – задължителна семейна културна спирка в София това лято

„Бележитите портрети на Надар“ – задължителна семейна културна спирка в София това лято

 

nadar sofia 20

 

„Бележитите портрети на Надар“ – това е културна спирка, която трябва да се посети. Дори да не се чувствате силни в сферата на фотографията или дори да се подценявате като компетентности в областта на изкуството, това е изложба, при която ще доловите и още нещо. Със сигурност сте виждали повечето фотографии, защото са на едни от най-известните и любими личности от втората половина на 19 век. Благодарение на френския фотограф Феликс Надар (1820-1910) ние разбираме как са изглеждали Жул Верн, Александър Дюма, Тургенев, Виктор Юго, Сара Бернар, Клод Дебюси, Шарл Бодлер, Жорж Санд, Жак Офенбах, Едуар Мане и много други.

 

Жорж Санд, ок. 1865 г.

Жорж Санд, ок. 1865 г.

Жорж Санд, ок. 1865 г.

Жорж Санд, ок. 1865 г.

Едуар Мане, 1865

Едуар Мане, 1865

Виктор Юго

Виктор Юго

Йожен Дьолакроа, 1858

Йожен Дьолакроа, 1858

Жул Верн,

Жул Верн,

Александър Дюма, 1860

Александър Дюма, 1860

Емил Зола, 1876

Емил Зола, 1876

Иван Тургенев, 1877

Иван Тургенев, 1877

Джоакино Росини, 1856

Джоакино Росини, 1856

Джозепе Верди, 1867

Джозепе Верди, 1867

Сара Бернар, 1860-1865

Сара Бернар, 1860-1865

 

Феликс Надар се е занимавал с какво ли не, но е останал завинаги в историята на човечеството със своите умения във фотографията. Бил е тънък психолог и е предразполагал хората да застанат в най-естествената си поза, когато ги снима. Канел в ателието си само познати. И слава богу, че е бил много общителен човек и е познавал най-известните личности на Париж в онази златна епоха. Така имаме шанса да се запознаем не само с творчеството на гения Надар, но и да открием личната страна на тези любими имена.

 

nadar sofia 19

 

40 от най-добрите портрети на световноизвестния френски фотограф Феликс Надар са вече в София и българската публика може да ги разгледа в Националната галерия. Изложбата е съпътствана с богата информация за Надар. Разбираме много за него, за портретите му, за снимките му от балон.

 

 

nadar sofia 4

 

Гаспар-Феликс Турнашон, известен с псевдонима НАДАР, е роден в Париж на 6 април 1820.

 

Надар

Надар

 

Надар работи като фотограф, карикатурист, журналист и писател. Бунтар и смелчага с ясно изразени социални идеали, той е първият фотограф, противопоставил се на общественото мнение, развивайки докрай своите идеи и вкусове, разказват от Националната галерия. Записва името си в историята на фотографията като първият човек, направил въздушни снимки.

 

nadar sofia 18

 

Въвежда аерофотографията и портрета като жанр. Обича да снима тези, които познава отблизо. Архивът на Надар съдържа фотографии на почти всички популярни писатели, поети, художници, актьори, музиканти и танцьори за онова време. Наричан е още „фотографът на звездите”. Експериментатор и забележителен артист, чиито портрети представляват Пантеон на епохата му, увлекателно споделят от Националната галерия.

 

Синът на Надар

Синът на Надар

 

Изложбата „Бележитите портрети на Надар“ посетихме семейно и я препоръчвам като задължителна културна спирка в София. Ще продължи до 28 август 2018 г. на първия етаж в Националната галерия.

 

nadar sofia 1

 

Можете да съчетаето посещението в Националната галерия с разглеждане на „Портрети от Златю Бояджиев“ от колекцията на Боян Радев, която се намира в съседна малка зала. Ние имахме щастието да добавим още едно прекрасно преживяване – „Бернини и Римският барок“, но беше в последния ден на тази уникална изложба.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".