Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Защо португалските родители са най-щастливи?

Защо португалските родители са най-щастливи?

Португалските баби и дядовци помагат в грижите за внуците

 

porto-343487_640

 

Португалските родители са най-щастливите родители в света, сочи проучването „Родители и щастие“ на екип от учени, ръководени от Дженифър Глас. На второ място са унгарските родители, а на трето място – испанските.

 

Защо португалските родители са най-щастливите?

Това изследване привлича вниманието и на Майк Викинг, който се прочу със своите наръчници за щастие, в които се говори за хюга и люка. В „Малък наръчник по люка“ той разглежда проучването на екипа на Дженифър Глас и анализира данните. Спира се и на обширно изследване, в което се проследява ежедненевието на 6000 деца и хиляди родители.

 

Щастието на португалските родители се оказва свързано с бабите и дядовците. Португалските баби и дядовци играят важна роля в отглеждането на внуците и в ежедневието на младото семейство.

 

74% от португалските родители посочват, че бабите и дядовците са основни помощници в домакинството им. Те помагат на децата в образованието, в подготовката на домашните, водят ги на извънкласни дейности.

 

reaching-3609262_640

 

За португалските деца се грижат шестима възрастни – родителите, бабите и дядовците. Всички ангажименти по отглеждането на малките са разпределени между тях. Така могат да се поемат спокойно повече дейности – готвене, чистене, помощ при домашни, водене на тренировки и други занимания.

 

Този традиционен начин на отглеждане на деца всъщност дава по-голяма времева свобода на младото семейство. Липсата на свободно време, когато хората имат деца, рязко намалява или направо изчезва. Много съвременни родители, например в САЩ, се определят като много нещастни, тъй като трябва много да работят, а цялото им друго време е заделено за децата. Ако всичко върви добре, не е голям проблем. Но щастието на децата рефлектира много върху и щастието на родителите. Ако детето е болно и родителят няма възможност да отсъства дълго от работа или пък ако детето не се справя в ученето и също родитялят няма време да се ангажира по-активно, това води до огромен стрес за съвременните родители и ги превръща в нещастни. Традиционното отглеждане на децата в Португалия се оказва много по-ефективен вариант, който прави родителите по-спокойни и дори щастливи.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".