Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID+ » COVID и богатите » Пост-ковид домът ще черпи вдъхновение от Италия и Япония

Пост-ковид домът ще черпи вдъхновение от Италия и Япония

Парижки интериорен дизайнер прави прогнози за архитектурата след коронавируса

 

input-3728350_640

 

Пандемията от коронавирус вече променя много сфери. Още от пролетта много архитекти и интериорни дизайнери се запитаха как трябва да изглеждат вече домовете, офисите, въобще сградите. Антрето, верандата, балконът и градината добиха по-значими позиции. Вече се обмисля и как ще изглежда домът след коронавируса.

 

Елиът Барнс, парижки интериорен дизайнер, прави прогнози какви промени ще настъпят в пост-ковид дома.

 

„Интериорният дизайн в обществото след Covid-19 ще наблегне на прехода отвън навътре“, казва Барнс, „от „несигурна среда към стабилна среда“.

 

Вдъхновение от Италия и Япония

luxury-home-2975792_640

 

Барнс намира вдъхновение в исторически и в международен план.

 

За модел служи италианският архитектурен стил „палацо“, където първо има „пиано рустико“ преди да отиде човек на „пиано нобиле“ – основният етаж на палацо, разположен над приземния.

 

governors-mansion-1612734_640

 

Трябва да се изучи също и японската традиция, която повелява да се сменят в антрето външните обувки с домашни чехли. Добър пример за архитектурно решение са японските къщи.

 

japanese-2046171_640

 

Когато се влезе в японска къща, се обуват уабаки – домашни обувки. Външните обувки са забранени в дома, в училищата, в някои офиси, дори и в обществени сгради. Човек трябва да си събуе външните обувки и да си сложи уабаки, особено ако в помещението има килим или полиран дървен под.

 

Ishikawa Ken from Kamakura, Japan, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons

Ishikawa Ken from Kamakura, Japan, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

 

Друга идея от японската култура са ошибори – влажни кърпи за избърсване на ръцете и лицето. През лятото те са студени, а през зимата – горещи. Хубаво е да са поставени в антрето на всеки дом.

 

Oshibori

 

Добър пример от японските къщи е вратата, която изолира антрето от жилищното пространство.

 

Елиът Барнс предлага да има след входа възможност за бързо миене на ръце и красив кът в антрето за смяна на дрехите и обувките.

 

Представям си в антрето да е поставена красива чешма от камъни.

До нея ще има ошибори (влажни кърпи).

Също трябва да се помисли за кът, където да се сменят външните обувки с домашни чехли или уабаки и дори да се сложат меки кадифени домашни халати. Едва след смяна на дрехи и обувки човек може да се запъти към всекидневната.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".