Рубрики
Начало » Интересно » Защо е толкова важно да се упражняваме, а не само да трупаме пасивни знания

Защо е толкова важно да се упражняваме, а не само да трупаме пасивни знания

За силата на практиката 

Спрете да трупате само пасивни знания, а прилагайте наученото и на практика!

 

federer

 

Новото време все повече развива мита за напредък без упражнения. Всеки очаква да получи някакво знание и това да му е достатъчно, за да е успешен. Грешката се допуска в най-различни сфери – учене на чужд език, училище, спорт, стартиране на бизнес, а дори и в родителството. Ако някой си купи самоучител по чужд език и го прочете целия, това ще му даде определени знания за езика, но това не означава, че той може да борави с този език. За да говори на този език, той трябва да се упражнява. Знанията трябва да се превърнат в умения, а това става само с практика.

 

school-433560_640

 

Дори и да се наеме най-добрият учител по математика, той може да научи детето на прекрасни методи за решаване на задачи, но всичко е в ръцете на хлапето да превърне тези знания в умения и да може да ги ползва при различни други задачи. Същото е и при спорта. Може човек да има най-добрият треньор, но за да постигне нещо дори на любителско ниво, трябва да се упражнява. На колкото и курса да се запише пък за предприемачи, без да започне да прави бизнес, знанията от курсовете ще си останат само пасивни знания. Така и при писането. Чудесно е да се прочетат много книги със съвети как да се пише, но за да стане човек добър в писането, той трябва да започне да пише и то много и редовно, за да превърне всички тези знания, които са му в главата в умение. Има много книги как да станем добри родители, но и за това си е нужна практика. Знанията не са излишни, но трябва да се превърнат в умения.

 

Пасивното учене създава знания. Активната практика създава умения.

Джеймс Клиър, писател и учен, който изследва поведението на хората, пише, че няма нищо лошо в трупането на знания, но това са пасивни знания, за да успее един човек и за да са му полезни всички тези знания, той трябва да ги упражнява.

 

Ние всички имаме цели, които искаме да постигнем в живота си, пише Джеймс Клиър в сайта Entrepreneur. Тези цели могат да включват изучаването на нов език, да се храним по-здравословно, да намалим теглото си, да станем по-добри родители, да спестяваме повече пари.

 

Обикновено си мислим, че има нещо като пропаст между сегашното състояние и бъдещото – т.е. целта, която искаме да достигнем. Казваме си, че са ни нужни знания, за да се придвижим от точка А до точка Б – заветната цел. Ето затова купуваме книги и се записваме на курсове – как да започнем бизнес, как да отслабнем бързо, как да научим език за 3 месеца. Вярваме, че за да имаме резултати, си ни необходими нови знания.

 

Това, което осъзнах, пише Джеймс Клиър, че новите знания не е задължително да доведат до нови резултати. Ако само се целим в нови знания, това не е проблем. Но ако се целим в напредък – тук може да възникне сериозен проблем. Научаването на нови знания може да е просто губене на време, ако целта ни е постигане на напредък и достигане до поставената цел.

 

Всичко се свежда до разликата между ученето и практикуването.

 

Правете разлика между учене и практикуване!

Томас Щернер в книгата си „The Practicing Mind“ обяснява каква е разликата между ученето и практикуването.

 

„Когато се практикува нещо, ние сме включени в преднамереното повторение на процеса с намерение за постигане на определена цел. Думите „преднамерено“ и „намерение“ са ключови, защото те определят разликата между активно практикуване на нещо и пасивно научаване.“

 

Научаването на нещо ново и практикуването на нещо ново може да изглеждат много подобни, но тези два метода могат да дадат коренно различни резултати.

 

Ето един пример колко са различни тези два метода – научаване на нещо ново и практикуването на нещо ново.

Да кажем, че целта ви е да напишете книга. Можете да говорите с най-продавания автор за писането, но единственият начин да станете по-добър писател е да пишете често.

 

3 причини защо трябва да предпочетем активното практикуване пред пасивното учене

 

study-921885_640

 

1. Ученето понякога е като патерица – създава фалшиво усещане, че се движим сами.

 

В някои случаи ученето е само  начин да се избегне предприемането на действия по отношение на целите и интересите, които казваме, че са важни за нас.

Например, искате да научите чужд език. Четенето на книга за това как да научите чужд език бързо ви позволява да се чувствате, че сте постигнали на напредък:

 

Аз знам най-добрият начин за учене на чужд език.

 

Всъщност вие нищо не сте постигнали, ако наистина се целите в научаването на чужд език. Не сте практикували знанията, които сте придобили как да научите чужд език. Това, че знаете как да го направите, а не го правите – не ви доближава до целта ви.

В такива ситуации ние често твърдим, че се подготвяме или проучваме кой е най-добрият метод. Мислим си, че правим нещо, че отбелязваме напредък или се движим към нашата цел. А всъщност въртим колелото на едно място и не мърдаме от точка А. Правим грешка в движение – е, да, наистина се движим, но стоим на едно място, вместо да предприемем действие и да направим стъпка напред.

 

Ученето е ценно, когато не се превръща в средство за отлагане на реалното действие.

 

2. Практиката е учене, но ученето не е практика

Пасивното обучение не е форма на практика. Наистина придобивате нови знания, но не се научавате как да използвате тези познания. Активната практика е един от най-добрите форми на учене. Когато се упражнявате и грешите, вие научавате много и разбирате същността на новото знание.

 

school-433561_640

 

И още нещо важно. Единствено, когато започнете да практикувате нещо, вие можете да сте полезни и на другите. Можете да изгледате хиляди видеокурсове как се прави бизнес и да знаете най-малките детайли на теория, но ще сте полезен за другите само, ако самият вие стартирате бизнес и използвате придобитите знания. Новите знания може да са полезни за вас, но ако искате да сте полезни и за другите, задължително ги практикувайте.

 

3. Практиката фокусира енергията ни върху процеса

Напредъкът е естествен резултат на това да останем фокусирани върху процеса на правене на нещо, твърди Томас Щернер, автор на книгата „The Practicing Mind“.

 

Вашият живот в този момент е резултат на вашите вярвания и навици, които сте упражнявали всеки ден. Когато осъзнаете това и се фокусирате върху това да започнете да практикувате по-добри навици ден след ден, несъмнено ще постигнете напредък. Това не е нещо, на което някой ни учи в наши дни, нито пък е мечтата на съвременния човек – постоянно да се упражнява, за да има напредък, но пък това е доказана формула, която дава резултати: ако искаме да имаме ново умение или да постигнем нещо, трябва да се упражняваме редовно.

 

Ценен съвет:

 

Влюбете се в скуката и фокусирайте енергията си върху процеса за постигане на вашата цел, съветва   Джеймс Клиър.

 

Безполезно ли е пасивното учене?

Разбира се, че не, отговаря бързо Джеймс Клиър. Ученето заради самото учене е дори красиво. Дори трупането на нова информация и знания могат да ви помогнат в някои ситуации да направите по-информиран избор и да вземете по-информирани решения, когато решите да предприемете нещо.

 

„Но!“, допълва той:

 

Ученето само по себе си не води до прогрес. Ние често се крием зад информация и използваме обучението като извинение за забавяне на извършването на нещо по-трудно, по-досадно или когато трябва да вземем важно решение, а не правим нищо.

 

school-433571_640

 

Прекарвайте по-малко време в пасивно учене и повече време в активно практикуване!

Спрете само да мислите, а започнете и да действате!

 

източници: Entrepreneur, „The Practicing Mind“

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".