Рубрики
Начало » Интересно » Празници » Google Doodle » Гугъл почита френския киномагьосник Жорж Мелиес с първата интерактивна драскулка с виртуална реалност

Гугъл почита френския киномагьосник Жорж Мелиес с първата интерактивна драскулка с виртуална реалност

Отново на Луната – честване на Жорж Мелиес

google doodle otnovo na lunata

 

На началната страница на Гугъл днес има специална лого картинка. За първи път е интерактивна драскулка с виртуална реалност. Темата е „Отново на Луната“. Гугъл почита френския кинотворец и илюзионист Жорж Мелиес.

 

В специална страница е дадена подробна информация:

 

Екипите на Google Doodle, Google Мобилни истории, Google Arts & Culture и Cinémathèque Française обединиха усилия, за да създадат първата по рода си интерактивна драскулка с виртуална реалност (VR)/изглед на 360° в чест на живота и майсторството на френския илюзионист и кинорежисьор Жорж Мелиес.

 

Ето и още за проекта:

 

Насладете се пълноценно на преживяването във VR за драскулката на Google на мобилни устройства, в Cardboard или Daydream, като изтеглите приложението Google Мобилни истории.

 

Има възможност да се гледа и в YouTube:

 

Или гледайте драскулката на Google без очила във вид на 360-градусов видеоклип в канала в YouTube на Google Мобилни истории.

 

 

Професионалният илюзионист Жорж Мелиес въвежда редица нови технически и разказвателни филмови похвати в началния период на развитие на киното, особено при употребата на специални ефекти и в създаването на едни от първите филми в научно-фантастичния жанр, се казва в информацията на Гугъл.

 

Жорж Мелиес е френски кинотворец. Заради уменията си да трансформира реалността във филмите си, понякога го наричат киномагьосник. Роден е на 8 декември 1861 година в Париж. Умира на 21 януари 1938 година. Най-значимият му филм е „Пътешествие до луната“ („Le voyage dans la Lune“), направен през 1902 година. В тази творба е знаменитата сцена, в която космически кораб се удря в окото на луната.

 

източници: Google, YouTube, Wikipedia

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".