Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Рождественските ясли в кралския дворец в Казерта

Рождественските ясли в кралския дворец в Казерта

Пътеписи от Италия

 

presepe caserta 6

 

В една от залите в кралския апартамент от 18 век на двореца в Казерта (Reggia di Caserta) са изложени рождественски ясли. За района на Неапол те са истинска гордост. Има си и стил – неаполитански. Той е характерен с това, че фигурките на Исус Христос, Дева Мария и Йосиф са в центъра, но са заобиколени от всевъзможни други фигури, които не са свързани с религията, а показват живота на неаполитанците. По тази причина са изключително ценени още от векове. Оформят се ценни колекции, които са вече в големи музии.

 

Изложените в кралския дворец в Казерта бяха подредени в една зала. В центъра се намираше най-големият шедьовър, който включваше стотици фигурки и предмети. Наоколо имаше и по-малки. Те бяха по-скоро детали – например овчар със стадото му, домашни животни, продавачи на платове, камилджии, в кръчмата и др.

 

Фоторазходка из коледните шедьоври в кралския дворец в Казерта

 

 

Около Коледа тези шедьоври могат да бъдат видяни навсякъде в района на Неапол – в музеи, в църкви, на гарата, в магазини. Популярна е уличката „Свети Григорий Арменски“ (Via San Gregorio Armeno), където занаятчии продават своите presepe, т.е. рождественски ясли. Най-известните коледни шедьоври са в манастира музей Сан Мартино.

 

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".