Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Коледните шедьоври в музея „Сан Мартино“ в Неапол

Коледните шедьоври в музея „Сан Мартино“ в Неапол

Сцените шедьоври от Рождество Христово в музея „Сан Мартино“ в Неапол

By Lalupa (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

By Lalupa (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Коледната колекция на музея „Сан Мартино“ в Неапол се намира в помещенията, където някога са били кухните на манастира. Рождественските ясли, сцените от Рождество Христово, се наричата presepe, което означава „ясла“.

3 рождественски ясли, които задължително трябва да видите в музея „Сан Мартино“ в Неапол

 

1. Сцената от Рождество Христово на Кучиниело (Cuciniello Presepe)

 

Presepe Cuciniello By IlSistemone (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Presepe Cuciniello
By IlSistemone (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Националният музей „Сан Мартино“ става световноизвестен с тази сцена на неаполитанския колекционер Кучиниело, архитект и драматург, който дарява сцената от „Рождество Христово“. Тя е най-значимата сред коледната колекция на музея. В нея има 800 фигурки, които допринасят за пълноценната възстановката на раждането на Исус Христос в Святата нощ. Много от фигурките са дело на известни неаполитански художници.

Сцената е изложена в изкуствена пещера и е оборудвана с осветеление, което симулира денонощието – изгрев, ден, залез и нощ.

 

2. Сцената на Рождество Христово на Рикарди

 

Друга известна сцена е т.н. presepe Ricciardi, която включва и великолепната ориенталска процесия. Желанието на колекционера Едоардо Рикарди е било да дари коледната сцена на църквата Сан Доменико Сориано, но от 1920 година тя е в музея. През 1984 година е извършена кражба и творбата е лишена завинаги от 40 фигурки. Изложената в момента сцена е реконструкция, в която са добавени и нови фигурки, закупени или дарени на музея. Много от елементите обаче са оригинални.

Действието се развива под сводовете на езически храм. Наоколо има херувимчета. Виждат се влъхвите, група ориенталски музиканти, тълпи от бедни и богати хора.

 

3. Дарението на адвокат Паскуале Пероне 

 

През 1971 година адвокат Паскуале Пероне (Pasquale Perrone) прави голямо дарение. В колекцията му има 956 фигурки с изключително качествена изработка, събирани в рода му от поколения. Някои от тях са с удивителен реализъм.

В колекцията на Пероне има фигура („Слепият просяк“), изработена от художника Джузепе Санмартино, който е автор на известната статуя „Забуленият Христос“ (Cristo velato) в Капела „Сансеверо“ (Cappella Sansevero) в Неапол.

 

 

източници: http://www.polomusealecampania.beniculturali.it/index.php/http://www.progettomuseo.com/http://www.o-presebbio.com/http://cir.campania.beniculturali.it/museosanmartino/http://cir.campania.beniculturali.it, „Naples and The Amalfi Coast“ and „Top 10 Naples and Amalfi Coast: – DK Eyewitness Travel, Wikipedia

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".