Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Омагьосващите приказки на дамските парфюми Guerlain

Омагьосващите приказки на дамските парфюми Guerlain

 

Shalimar - Guerlain източник: Vimeo

Shalimar – Guerlain
източник: Vimeo

 

 

„Имало едно време…“

Всяка красива история на парфюмите Guerlain спокойно може да започне така, тъй като зад всеки омайващ аромат се крие по една омагьосваща приказка.

Shalimar

 

Shalimar - Guerlain източник: www.guerlain.com

Shalimar – Guerlain
източник: www.guerlain.com

 

 

Преди 4 века в Индия Шах Джахан („Господар на света“) се влюбил безумно в принцеса Мумтаз Махал („Възвишената в двореца“).

 

Emperor_Shah_Jahan_and_Mumtaz_Mahal

 

Той създава за нея красивите градини Шалимар, а после построява и Тадж Махал – символ на неговата любов към съпругата му.

 

Тази невероятна приказка за голямата любов разпалва въображението на Жак Герлен, който създава през 1925 г. парфюма Шалимар (Shalimar) – първият ориенталски аромат в историята.

 

Парфюмът е символ на вечната любов. Това е и аромат на желанието.

 

 

През 1925 г. флаконът, проектиран от Раймон Герлен, печели първо място на Paris Decorative Arts Exhibition. Извивките му са вдъхновени от басейните на градините Шалимар.

 

Shalimar е един от най-известните и харесвани парфюми в света.

Chamade

 

Chamade - Guerlain източник: www.guerlain.com

Chamade – Guerlain
източник: www.guerlain.com

 

 

Някога по време на войните на Наполеон генералите комуникирали чрез барабани. Имало специален сигнал, наричан „Шамад“ (Chamade), който звучал много бързо и бил знак, че войниците трябва да се оттеглят или се съобщавала капитулация.

 

Кое сърце няма да забие ускорено като чуе този сигнал „Шамад“?

 

През 1969 година Жан-Пол Герлен създава своя Chamade, с който илюстрира онзи изключителен момент, в който сърцето се отдава на любовта. Той е вдъхновен от бестселъра “La Chamade” („Удари на сърцето“) на френската писателка Франсоаз Саган.

 

По нейния роман има и филм от 1968 г. с участието на Катрин Деньов.

 

Този парфюм символизира сърцето, което капитулира пред любовта. Той е химн на самата любов. Разгръща се като пролетта, която носи едновременно благодат, женственост, независимост и привлекателност. Ароматът говори за романтична и дръзка жена, която спокойно приема призивите на сърцето си.

 

Флаконът е обърнато сърце, което е пронизано със стрелата на Купидон.

 

Jardins de Bagatelle

Jardins de Bagatelle - Guerlain източник: www.guerlain.com

Jardins de Bagatelle – Guerlain
източник: www.guerlain.com

 

Графът на Артоа, който бил брат на френския крал Луи XVI, приел предизвикателството, че може да построи малък замък в Булонския лес за по-малко от 64 дни. Той успява. Строежът започва на 21 септември 1777 г. и звършва на 26 ноември 1777 г.

 

By Benchaum (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

By Benchaum (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

 

Градините му се превръщат в едно от най-романтичните мяста, които можете да си представите.

 

През 1983 година тази история вдъхновява Жан-Пол Герлен и той създава „Jardins de Bagatelle„.

 

Jardins de Bagatelle е парфюм за дами, които обичат ароматите заради удоволствието да съблазняват, а също така за свое удоволствие и забавление.

 

Jicky

Jicky - Guerlain източник: www.guerlain.com

Jicky – Guerlain
източник: www.guerlain.com

 

 

Тук няма приказка, по която да се създаде красива история за парфюма. Този парфюм е самата приказка, защото той е базата, върху която стъпват всички модерни парфюми.

 

През 1889 г. Еме Герлен създава своя първи шедьовър – Jicky, който получава признанието „първи модерен парфюм“. Това сложно творение е и първият уникален аромат на парфюмерията. Поставя началото на емоционалната парфюмерия, която вече не се опитва да имитира миризмите на цветята, а вместо това задвижва емоциите.

 

Защо парфюмът се нарича така?

 

Като студент в Англия, Еме Герлен е омагьосан от млада дама на име Jicky (Джики). Носят се легенди, че Джики е била негова приятелка, а според други – тя е разбила сърцето му. Еме запазва топли спомени за нея и й посвещава първия си шедьовър. Със същото галено име обаче наричали и племенника на Еме – Жак Герлен, който бил негов ученик в лабораторията.

 

Флаконът е вдъхновен от аптекарските шишенца през 19 век. Има и капачка, която напомня на тапа за шампанско, а това е препратка към буйни партита с бляскави дами, където се лее пенливо вино и има хубави аромати.

 

Jicky се продава вече близо 130 години. Той е и най-старият парфюм, който продължава да се произвежда.

 

L’Heure Bleue

L’Heure Bleue - Guerlain източник: www.guerlain.com

L’Heure Bleue – Guerlain
източник: www.guerlain.com

 

 

„Слънцето е залязло, а нощта още не е паднала. Времето е спряло. Това е часът, в който се намират в обновена хармония светът и светлината“, обичал да казва Жак Герлен.

 

 

Жак Герлен говори за любимия си момент, когато „нощта още не е намерила своята звезда“. Слънцето се скрива зад хоризонта и небето се обгъща от кадифето на нощта. Това е краткото усещане, което той се опитва да изрази в своя парфюм L’Heure Bleue през 1912 г.

 

L’Heure Bleue е ода на насладата от живота и романтиката.

 

Флаконът е проектиран от Жорж Шевалие в стил Ар нуво. Авангардната капачка е под формата на кухо сърце и отново е препратка към нежната романтика. Този шедьовър на парфюмерията представлява истинско техническо постижение за епохата си.

 

L’Heure Bleue ме вдъхнови за тази статия. С този парфюм беше главната героиня в книгата „Кутия шоколад“ – романтичен исторически роман, който ни отвежда в Йорк по време на Първата световна война.

 

kutia chokolad

 

Няколко аромата ще запомня от тази книга – този на шоколад (дори и страниците й са ароматизирани), който се произвежда в града; на шотландско уиски, което пият джентълмените в техните елитни клубове; на парфюм на любима моя марка Guerlain – L’Heure Bleue, който слага красивата и независима Алекс на семейна вечеря, когато среща своя бъдещ съпруг, но дали той ще е нейната звезда…

 

Mitsouko

Mitsouko - Guerlain източник: www.guerlain.com

Mitsouko – Guerlain
източник: www.guerlain.com

 

През 1919 година Европа е очарована от Япония и Далечния изток. Точно в този момент Жак Герлен създава своя нов аромат и го нарича Mitsouko, който става един от най-известните парфюми на марката.

 

Този парфюм е вдъхновен от героинята на романа „La bataille“ („Битката“) на Клод Фарер. В него се разказва за Мицуко, млада, красива, но омъжена японка, която е влюбена тайно в британски войник. Сюжетът се развива по време на Руско-японската война (1904-1905).

 

Флаконът повтаря вече познат дизайн, който е използван от компанията преди началото на Първата световна война. С повторното използване на същия дизайн през 1919 г. се смята, че това е послание за края на войната.

 

Mitsouko означава „мистерия“ и символизира страстната и мистериозна женственост. Това е любим парфюм на Чарли Чаплин, актрисата Ингрид Бергман и писателката на еротични романи Анаис Нин.

Nahema

 

Nahema- Guerlain източник: www.guerlain.com

Nahema – Guerlain
източник: www.guerlain.com

 

Парфюмът Nahema е вдъхновен от източна приказка. Името означава „огнено момиче“. Наема е сладка и нежна, но и пламенна и страстна. Тя притежава и двете лица на вечната женственост – жената, която едновременно е провокативна и щедра.

 

Създаден през 1979 година от Жан-Пол Герлен под пулсиращия ритъм на „Болеро“ на Равел, Nahema разкрива очарователното темпо, в което сладостта и страстта се опияняват взаимно.

 

Това е завладяващ парфюм, вдъхновен от Ориента. Той е загадъчен елексир, чиято муза е ориенталската роза с нейното омагьосващо очарование.

 

Флаконът е вдъхновен от аптекарските шишенца от 19 век, а капачката напомня на тапа за шампанско.

Vol de Nuit

Vol de nuit - Guerlain източник: www.guerlain.com

Vol de nuit – Guerlain
източник: www.guerlain.com

 

През 1933 година Жак Герлен създава изключителна творба - Vol de Nuit. Вдъхновен е от романа на своя приятел Антоан дьо Сент-Екзюпери, който носи същото име – „Vol de Nuit“ („Нощен полет“).

 

Парфюмът е посветен на французойката Елен Буше – известна жена пилот от тази епоха. Почита и жените, обичащи приключенията, поемащи риск и смело намиращи свое място в мъжкия свят без да губят своята женственост.

 

Флаконът напомня на витло на самолет, което се върти. Металната капачка е символ на модерността и овладяването на небето.

 

Samsara 

Жан-Пол Герлен създава този парфюм за жената на своя живот. Пътува много пъти до Индия, за да намери най-чистите сандалово дърво и жасмин, използвани само за религиозни цели.

 

Samsara - Guerlain източник: www.guerlain.com

Samsara – Guerlain
източник: www.guerlain.com

 

Робер Гране (Robert Granai), който проектира флаконите на Guerlain, намира вдъхновение в Musée Guimet за този флакон на Самсара. Той е в яркочервено – свещеният цвят. Формата напомня на статуя на кхмерска танцьорка. Капачката е като формата на окото на Буда – символ на медитация, която води на върховно събуждане.

 

Samsara - Guerlain източник: www.guerlain.com

Samsara – Guerlain
източник: www.guerlain.com

 

А този флакон е проектиран през 1853 година за съпругата на Наполеон III – императрица Евгения. Скъпоценното шишенце е украсено със символа на Империята – пчелата, която сега е и емблема на Герлен.

 

Самсара е елексир на съблазънта. Подходящ е за дама, която е намерила хармония и равновесие.

 

 

La Petite Robe Noire

 

La Petite Robe Noire

 

La Petite Robe Noire е намигване към модерността, но със запазване на уважението към класата и традициите. Това е парфюм шик. Създаден е през 2012 година.

 

 

Този парфюм е прослава на малката черна рокля, която винаги ще е на мода и която трябва да е в гардероба на всяка дама.

 

 

La Petite Robe Noire е за дами, които са елагатни и обичат да  съблазняват.

 

Mon Guerlain

Mon Guerlain източник: www.guerlain.com

Mon Guerlain
източник: www.guerlain.com

 

 

Mon Guerlain е признание на днешната женственост – силна, свободна, чувствена.

 

Парфюмът е вдъхновен от Анджелина Джоли.

 

Моята любима приказка

 

Моята любима приказка е за Shalimar, а парфюмът беше мил подарък от моя съпруг.

 

С този парфюм имам интересни спомени. Непознати са ме спирали, за да ме питат кой е и след това сърдечно да ми благодарят, че съм им споделила тайната си.

 

Shalimar е за дами, които силно обичат своя любим. Парфюмът е символ на тази любов, която витае и напомня за себе си.

 

Омайващ, закачлив, впечатляващ, запомнящ се, стоплящ сетивата. Това е моето усещане за приказката на Shalimar.

 

 

Кой парфюм на Guerlain кога е създаден?

 

Име година
Eau de Cologne Impériale 1853
Jicky 1889
Eau de Cologne du Coq 1894
Mouchoir de Monsieur 1904
Voilette de Madame 1904
Parfum des Champs-Élysées 1904
Après l’Ondée 1906
Kadine 1911
L’Heure Bleue 1912
Mitsouko 1919
Eau de Fleurs de Cédrat 1920
Shalimar 1925
Liù 1929
Sous le Vent 1933
Vol de Nuit 1933
Vega 1936
Coque d’Or 1937
Ode 1955
Vetiver 1956
Chant d’Arômes 1962
Habit Rouge 1965
Chamade 1969
Eau de Guerlain 1974
Parure 1975
Nahéma 1979
Jardins de Bagatelle 1983
Derby 1985
Samsara 1989
Héritage 1992
Champs-Élysées 1996
Aqua Allegoria Pamplelune 1999
Aqua Allegoria Herba Fresca 1999
Mahora / Mayotte 2000
L’Instant de Guerlain 2003
Insolence 2006
Guerlain Homme 2008
Idylle 2010
La Petite Robe Noire 2012
L’Homme Idéal 2014
Mon Guerlain 2017
 Wikipedia

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Топ 5 на най-популярните женски парфюми на всички времена

Бързи съвети как да се подбере подходящ парфюм за една дама

10 правила от Givenchy как се разпознава един джентълмен

 

 

източници: https://www.guerlain.com, Wikipedia

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".