Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Археологическият музей в Ираклион – вълнуваща среща с минойската култура

Археологическият музей в Ираклион – вълнуваща среща с минойската култура

Пътеписи от Крит

 

cof

 

25 май 2018 г., петък 

Ираклион (остров Крит, Гърция)

Археологическият музей в Ираклион беше продължение на нашата сутрешна разходка из Двореца Кносос и на опознаването на минойската цивилизация.

 

В музея нямаше опашка, когато отидохме. Попитахме за гидове, но ни казаха, че не предлагат. Дадоха ни безплатни карти с план, където беше отбелязано в коя зала кой е най-важният акцент.

 

Пред сградата имаше малки деца с учителките си. При това наше пътуване до Крит много ми хареса, че виждах често деца в музеите. Това съм го срещала най-често като явление във Франция, скоро го видях и в Хага, а сега и в Ираклион и в Кносос.

 

При посещение в Археологическия музей в Ираклион е много важно човек да не забрави да разгледа и втория етаж, където са известните стенописи. За това ни предупредиха и екскурзоводката ни от Кносос. Също така след втория етаж, когато се слезе на първия и се върви в посока на изхода, има още две зали – 26 и 27, които са с римски статуи. Трябва да се внимава, за да не се пропуснат.

 

В първите зали са много ценни златните украшения, които са изключително изящни. Впечатляващи са златните пчели – обици.

 

В следващите зали е изложен голям дървен макет на Двореца Кносос.

 

В близост е един от най-ценните експонати на музея – Фестоския диск. Това е ранната версия на минойското писмо.

 

В зала 6 са два много известни експоната. Единият е стенописът с прескачането на бика, намерен в Кносос. Другият – фигурата на бик, изваян от слонова кост. Тук е и мечът от Мамя.

 

Залите 7 и 8 са свързани с религията на минойците.

 

boginya sus zmiite heraklion knosos

 

Задължителна спирка за всички е известната Богиня със змиите. Изящното й тяло напълно съответства на модерните представи за красива женска фигура. Бюстът й се показва извън роклята, но вече видяхме в Кносос, такива са били роклите на минойките.

 

boginya sus zmiite heraklion knosos 2

 

В близост е уникална вещ, която прилича на модна дамска чанта.

 

В последната зала на първия етаж е изложен много красив саркофаг.

 

Преди да се качим на втория етаж, минахме покрай временна изложба, която показва как вероятно са изглеждали роклите на минойките.

 

Продължихме към втория етаж с панорамен асансьор.

 

В просторната зала 13 са изложени минойските стенописи. Тук са “Принцът на лилиите”, “Дамите в синьо”, “Парижанката”, “Делфините”.

 

На втория етаж много ми допадна залата, в която чрез табла е показано кои творци са се повлияли от минойската цивилизация.

 

На първия етаж има още две последни зали, които се намират в близост до изхода. В тях са изложени римски статуи.

 

По време на нашето посещение кафенето и магазинът не работеха и не мога да дам отзиви.

 

Преди да си тръгне човек от музея, е добре да посети терасата, от която се разкрива приятна гледка към града, а долу са руините от бивша църква, която е била разрушена от земетресение през 19 век. На нейно място е изграден Археологическият музей.

 

Градината към Археологическия музей е много красива и добре подредена. Интересна е и колонадата, която напомня на Атоловата колонада в Атина. В горещите дни е приятно място за отдих на сянка.

 

След това се отправихме към близката уличка, която се пада точно срещу музея. На нея има приятни ресторантчета и магазини за сувенири.

 

Избрахме за обяд едно от ресторантчетата – Amethistos. Клиентите бяха възрастни французи – изключително стилни, и млади семейства чехи с бебета.

 

Обядът ни беше с типичните гръцки ястия. Не беше нещо впечатляващо, но пък оценявам, че това беше подходяща спирка за добра храна и освещаващо вино.

 

След като се нахранихме, продължихме през центъра. Посетихме църквата Св. Тит и запалихме свещички. После разгледахме и Венецианската лоджия в съседство.

 

Продължихме към Историческия музей, който се оказа точно до апартамента ни. Дори прозорците ни гледаха към страничната му фасада. Решихме за малко да се отбием до жилището, което бяхме наели, за да оставим покупките си. А и малко да починем в горещите часове. Преди 17 часа потеглихме, но Историческият музей скоро затваряше. Така и не успяхме да го посетим, защото съботният ден ни беше посветен на градчето Ритимно, а в неделя музеят почиваше. Насочихме се към Венецианската крепост.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Дворецът Кносос – опознаване на минойската цивилизация в една гореща утрин, заобиколени от пауни

Венецианската крепост в Ираклион – красиви морски гледки и прегърнати влюбени двойки

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".