Рубрики
Начало » Интересно » ДОБРО ОБЩЕСТВО » Френска комедия за четири „безумни“ сватби в едно буржоазно семейство

Френска комедия за четири „безумни“ сватби в едно буржоазно семейство

 

Qu est ce qu on a fait au Bon Dieu

 

Феновете на френските комедии сигурно ще се зарадват на филма  – „Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu?“. В него по забавен начин се разглеждат модерните въпроси за толерантността към други етноси, раси, религии и произход. Действието се развива в буржоазно френско семейство – Verneuil. Те са типични представители на елитната френска прослойка BCBG. Има четири красиви и образовани дъщери. Три от тях вече са омъжени и на всяка избраникът е далеч от образа на идеалния зет, според възприятията на родителите им. Зетьовете са китаец, арабин и евреин.

 

bezumna svatba

 

Семейството е религиозно и много порядъчно и всеки път се питат с какво са разсърдили бог за тази тяхна съдба. Надеждите са, че четвъртата дъщеря най-после ще се задоми за французин. Да, тя наистина избира момче, носещо френското име Шарл (като генерал Де Гол), който е и католик, но уви – той е чернокож.

 

Положението в семейството на Шарл не е по-„розово“. Макар че и те са силно религиозни, а изглежда и заможни за стандарта в тяхната държава. Бащата категорично не е съгласен с тази сватба. Иска синът му да си избере чернокожо момиче. Смята, че за всички злини в Африка са виновни белите и именно заради това, ако ще има сватба, трябва да плаща семейството на булката. Двамата татковци всъщност доста си приличат в своите разбирания за другите.

 

Интересно е, че срещу новия зет застават и тримата досегашни зетьове – китаецът, арабинът и евреинът.

 

Във филма са пресъздадени различни традиции, култури, разбирания, а и предразсъдъци.

 

 

Режисьор е Philippe de Chauveron.

 

Филмът се радва на голям интерес във Франция. В AlloCiné получи оценка 4.1/5. В IMDB – 7/10.

 

Продава се и в Amazon.

 

На английски филмът се казва „Serial (Bad) Weddings“. На руски – „Безумная свадьба“. На български – „Какво направихме, за Бога“.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.