Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Официалното раждане на импресионизма

Официалното раждане на импресионизма

 

„Импресия, Изгряващо слънце“, Клод Моне, 1872

 

На 15 април 1864 година официално се създава импресионизмът. Тогава се провежда първата изложба на импресионистите. Тя е организирана на втория етаж в сграда на Boulevard des Capucines, 35. Преди там е било студиото на известния парижки фотограф Надар. Сградата била модерна и картините били модерни.

 

В първата изложба се включват 30 художници, водени от импресионистите Моне, Дега, Писаро, Реноар и Сисле. Показват около 200 творби, които е можело да бъдат купени на място. Изложбата е посетена от 4000 души, сред които и остри критици. Тя продължава до 15 май 1864 година и оставя трайна следа в историята на изкуството.

 

Името на движението произлиза от творбата на Клод Моне “Импресия, Изгряващо слънце” („Impression soleil levant“). Луи Льороа, гравьор, художник и утвърдил се драматург, използва думата „Импресия“ от картината на Моне за заглавие на своята силно критична статия във вестник „Ле Шаривари“ – “Изложбата на импресионистите”.

 

Художниците не харесват това определение „импресионисти“, тъй като е съдържало подигравка. Предпочитали да се наричат „независими“. Започват да се наричат „импресионисти“ едва през 1877 г. по време на третата си изложба.

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".