Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Делфт » Аристократична разходка с кончета из красивия Делфт в компанията на весели рускини и чаровен кочияш

Аристократична разходка с кончета из красивия Делфт в компанията на весели рускини и чаровен кочияш

Пътеписи от Нидерландия

2 април 2018, понеделник

razhodka kone delft april 2018

 

Пътеписи от Делфт

Запознаването ни с красивото холандско градче Делфт започна с аристократична разходка с кончета. Бяхме точно до великолепната сграда на Градския съвет, когато съзрях конския впряг.

 

razhodka kone delft april 2018 1

 

Цената беше съвсем достъпна. За възрастни по 10 евро, а за деца – по 5 евро. Веднага направих сравнение с файтона в двореца Казерта край Неапол, за който платихме 50 евро.

 

razhodka kone delft april 2018 2

 

Озовахме се с весела компания от рускини. Заприказвах се с тях и те ми споделиха, че имат традиция да отбелязват рождените дни на всяка от тях в различни градове из Европа. Без деца и без съпрузи, само по женски. Сега бяха избрали Амстердам. Живееха из различни столици от бившите съветски републики, но явно имаха мили спомени, защото бяха запазили голямото си приятелство. Рожденичка беше дама от Москва, която разказа, че има син. който е улил и живее в Англия.

 

razhodka kone delft april 2018 6

 

Заговорихме се по много теми. Бяха отседнали в Амстердам, за няколко часа бяха в Делфт и много им допадаше градчето. Направи ми впечатление, че в Холандия има много руски туристи. За нас тази страна все още не е така добре позната, а тях ги привличаше много. Обясних си го с историята и с това, което сме учили за Петър Първи как се вдъхновил от постиженията и напредъка на холандците.

 

razhodka kone delft april 2018 7

 

Обиколката ни беше из по-централните части на града. Минавахме покрай каналите. След това се придвижвахме покрай красиви сгради. Видяхме Старата църква. Умело прекосявахме всички тесни улички и мостчета. Накрая отново се озовахме пред Градския съвет.

 

razhodka kone delft april 2018 4

 

Кочияшите ни бяха възрастен мъж, който изглеждаше достолепно, а така също и красив по-млад мъж, който неустоимо се усмихваше.

 

razhodka kone delft april 2018 3

 

Чаровникът привличаше като филмова звезда много женски погледи и бързо ги спечелваше за аристократична разходка из Делфт.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Делфт – спокойното синьо сърце на оранжевото кралство

Кулата на Новата църква в Делфт – изкачване по стръмни, вити стълби, но с обещание за прекрасни гледки

Новата църква в Делфт е свързана с „бащата на Нидерландия“ и с кралското семейство

Старата църква в Делфт – задължителна културна спирка за почитателите на Вермеер

Делфтският бяло-син порцелан – една красива история на 365 години

Стилната къща от 17 век, която наехме в Делфт

Световноизвестният ябълков пай на Kobus Kuch в Делфт

Библиотеката на Техническия университет в Делфт – истински шедьовър на съвременната архитектура

Разходка из Амстердам

Разходка около Биненхоф в Хага

Kaкво задължително трябва да се види в Делфт?

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".