Рубрики
Начало » Интересно » Разходката помага за мисленето и за раждането на велики идеи

Разходката помага за мисленето и за раждането на велики идеи

Дарвин, Моцарт, Кант, Чайковски са сред големите почитатели на разходките с цел мислене

 

gravel-road-1450550_640

 

Едни от най-великите хора в човешката история са известни с това, че са използвали разходката, за да мислят на спокойствие и в тези моменти са им идвали най-добрите идеи.

 

Популярен е примерът с Чарлз Дарвин, който имал пясъчна пътека в имението си, по която се разхождал всеки ден. Наричал тази пътека „път на мисленето“.

 

Моцарт също обичал да се разхожда. Тогава му хрумвали едни от най-добрите музикални идеи. Любител на разходките е и немският философ Имануил Кант. Руският композитор Пьотър Илич Чайковски всеки следобед се разхождал по три часа.

 

В по-ново време Стив Джобс и Марк Зукърбърг също се нареждат сред почитателите на разходките. Добра практика от техния опит е: бизнес срещи по време на разходка, а не в офис.

 

В бизнеса много често се използва метода за мислене по време на приятна разходка. Той заменя или допълва типичното провеждане на „мозъчна атака“ (брейнсторминг) в офис. На участниците се казва какъв е проблемът и имат възможност да се разходят в рамките на 30-45 минути, за да помислят по него.

 

Ползата от разходките за раждане на нови и дори генални идеи е доказана от изследване на Станфорд. Учените откриват, че разходката подобрява креативното мислене. Позитивният ефект от вървенето върху мисленето трае докато човек ходи и малко след това.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".