Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Реставрацията на „Нощна стража“ на Рембранд започва през лятото на 2019 г.

Реставрацията на „Нощна стража“ на Рембранд започва през лятото на 2019 г.

Реставрацията на „Нощна стража“ на Рембранд ще се извършва пред посетителите на Рейксмузеум и ще се предава онлайн на живо

 

The_Nightwatch_by_Rembrandt

 

През юли 2019 година стартира реставрацията на една от най-известните картини в света – „Нощна стража“ на Рембранд. За това съобщиха от Рейксмузеум (Държавния музей) в Амстердам, където е изложен шедьовърът. За последно картината е реставрирана през 1975 година, когато безработен холадски учител й нанася сериозни щети.

 

2019 година е година на Рембранд. Навършват се 350 години от неговата смърт. Великият холандски художник е роден на 15 юли 1606 г. в Лайден. Умира на 4 октомври 1669 г. в Амстердам.

 

От музея осъзнават колко е важна тази картина за ценителите на изкуството и колко много посетители искат да я видят. Дори нидерландското правителство миналата година се разпореди всички ученици в страната поне веднъж по време на обучението си да бъдат заведени в Държавния музей, за да се запознаят с този шедьовър. Поради огромното значение на „Нощна стража“ за културата и образованието, ръководството на музея решава реставрациите да се извършват пред публика. Всички процеси ще бъдат предавани и онлайн на живо. За реставрацията са привлечени специалисти от музея, от престижния Технически музей в Делфт и други.

 

 

Преди да започне реставрацията, „Нощна стража“ и повече от 400 творби на Рембранд ще бъдат показани в специална изложба в Рейксмузеум, посветена на 350 години от смъртта на големия художник. Изложбата ще бъде открита на 15 февруари 2019 г. и ще продължи до 10 юни 2019 г. Още една голяма изложба, посветена на Рембранд, ще се проведе през 2019 г. в Рейксмузеум в Амстердам. Тя се казва „Рембранд-Веласкес“. На нея ще се покаже творческият диалог на шедьоврите от 17 век на холандеца Рембранд и испанеца Веласкес. Изложбата е от 11 октомври 2019 г. до 19 януари 2020 г.

 

„Нощна стража“ е нарисувана през 1642 година. Оригиналното заглавие е „Ротата на капитан Франс Банинг Кок и лейтенант Вилем ван Ройтенбурк“.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".