Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Луксозна стая в хотел Риц Париж е реплика на спалнята на Мария Антоанета във Версай

Луксозна стая в хотел Риц Париж е реплика на спалнята на Мария Антоанета във Версай

 

Спалня "Мария Антоанета" снимка: http://www.ritzparis.com/

Спалня „Мария Антоанета“
снимка: http://www.ritzparis.com/

 

Най-големият апартамент в луксозно реставрирания хотел Риц в Париж е вдъхновен от най-известната аристократка във френската история – кралица Мария Антоанета. Апартаментът се нарича „Императорски“ (Suite Impériale). Голям е 218 кв. м. Изгледът е към площад Вандом. Една от стаите е реплика на спалнята на Мария Антоанета във Версай и предлага „потапяне в изискания стил на XVIII век“. Помещенията в апартамента са просторни. Има много огледала и картини. Мраморната бяна е с вана и камина.

 

Салон снимка: http://www.ritzparis.com/

Салон
снимка: http://www.ritzparis.com/

 

Императорският апартамент в Риц Париж е най-изисканият в хотела. Обявен е за национален паметник на Франция. Намира се на първия етаж. Има две спални, голям салон и трапезария. Таваните са високи 6 метра, полилеите са луксозни, огледалата са в бароков стил. Спалнята „Мария Антоанета“ в златисто. Другата спалня е в стил Луи XVI.

 

Втора спалня снимка: http://www.ritzparis.com/

Втора спалня
снимка: http://www.ritzparis.com/

 

Банята е бившият будоар. Има изглед към градината. Апартаментът е богато декориран и е със защитен статут на историческа забележителност.

 

Баня снимка: http://www.ritzparis.com/

Баня
снимка: http://www.ritzparis.com/

 

Нощувката в този апартамент е на цена от 18 000 евро. През летния период понякога цената достига 28 000 евро на ден.

 

Хотел Риц Париж е един от най-луксозните хотели в света. Отваря врати през 1898 година. Негов основател е швейцарският хотелиер Сезар Риц, наричан „кралят на хотелиерите и хотелиерът на кралете“, тъй като при него са отсядали много кралски величия. Сградата е съществувала много преди това и също има богата и славна история. Хотел Риц Париж е един от първите хотели в света, където има бани в апартаментите, а също така телефон и електричество във всяка стая.

 

Хотел Риц Париж By Moonik (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Хотел Риц Париж
By Moonik (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

През 1979 година наследниците на Сезар Риц продават хотел Риц Париж на египетския бизнесмен и милиардер
Мохамед Ал Файед, баща на Доди ал Файед. На 31 август 1997 г.  принцеса Даяна вечеряла в императорския апартамент на хотела малко преди фаталната катастрофа.

 

Много от апартаментите са с имената на известни личности, свързали живота си с този хотел.

 

Апартамент Коко Шанел снимка: http://www.ritzparis.com

Апартамент Коко Шанел
снимка: http://www.ritzparis.com

 

Хотел Риц Париж е посещаван е от редица знаменитости – Коко Шанел, Ърнест Хемингуей, Франсис Скот Фицджералд, Марсел Пруст. Хемингуей обичал да казва:

 

„Когато си в Париж, единствената причина да не отседнеш в Риц е, ако не можеш да си го позволиш.“

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".