Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Роден и изкуството от Партенона

Роден и изкуството от Партенона

Пътеписи от Великобритания

 

rodin partenon -COLLAGE

 

Има изложби, които толкова впечатляват, че човек притаява дъх, когато е сред творбите и след това дълго не може да забрави това усещане. А вероятно и никога няма да го забрави. Точно така се почувствах при посещението ни на изложбата „Роден и изскуството на Древна Гърция“ в Британския музей в Лондон. Залата беше приятна и прохладна, а в нея се намираха мраморните и бронзови шедьоври на френския скулптор Огюст Роден и фрагментите от Партенона. Беше приятно пътешествие из света на гениалния творец и как той се е вдъхновявал от древногръцките статуи, за да постави радикално нова посока в модерното изкуство.

 

Харесвам и скулптурите на Роден, и цялата история на Партенона. Досега не бях навлиза обаче в тази връзка между френския скултор и древногръцките творби. Единствено засякох подобни препратки в Археологическия музей в Атина, където също имаше изложени негови статуи.

 

Изложбата в Британския музей беше гениална! По уникален и достъпен начин показваше на посетителите вдъхновението на Роден от древногръцките творци и визуализираше по подходящ начин всяко влияние.

 

roden partenon

 

Огюст Роден посещава през 1881 година Лондон за първи път. По време на това пътуване вижда скулптурите от Партенона, които са изложени в Британския музей. Никога не успява да посети самия Партенон, но видяното в музея, му разкрива красотата на тези древногръцки шедьоври.

 

partenon british museum 1

 

Като повечето скулптури от древни руини, статуите от Партенона също са повредени през вековете. Роден обаче се вдъхновява точно от това – силата на самото тяло. Той дори започва да премахва главите и крайниците от своите творби, за да добият вид, близък до този от древния свят.

 

rodin partenon british museum

 

Като прави това, той създава нов жанр в съвременното изкуство – торс без глава и крайници.

 

partenon british museum 2

 

100 години след смъртта на Роден изложбата в Британския музей (26 април – 29 юли 2018) се стреми да покаже неговото вдъхновение от гениалността на древногръцкото творчество.

 

rodin mislitelyat

 

Два шедьовъра на френския скулптор – „Мислителят“ и „Целувката“ привличаха като магнит посетителите, а след като човек им им се наслади, спокойно преминаваше в културното пътешествие, което свързва Роден и Партенона.

 

Малкият ни син Виктор отдавна се впечатлява от „Мислителят“ на Роден и сега позира до него.

 

viki i mislitelyat rodin

 

И до „Ходещият човек“.

 

viki i hodejiat chovek roden

 

Творбите на Роден са предоставени за изложбата от Musée Rodin в Париж. За първи път те се показват заедно с някои от скулптурите от Партенона.

 

rodin british museum

 

Посетихме изложбата след като разглеждахме в продължение на няколко часа Британския музей. Вече мислехме, че няма какво да ни изненада след всичко видяно. Но тази изложба беше наистина „черешката на тортата“.

 

rodin partenon british museum2

 

Намерихме сили след дългите часове и обиколки да се насладим напълно на всяка статуя и внимателно да се запознаем с връзката Роден – Партенона и как древният свят е оформил артистичната визия на един от най-великите скулптори в по-ново време.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".