Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Джентълмен » Защо е толкова скъп часовникът Ролекс?

Защо е толкова скъп часовникът Ролекс?

 

rolex razglobyavane

 

Ако някога сте се чудили защо е толкова скъп часовникът Rolex, вижте видео, подсказва сайтът Interesting Engineering, който разпространи интересно видео как се разглобява Rolex Submariner и показа от колко частици е направен.

Професионалният майстор часовникар Антъни Уилямс, който има 20-годишен опит с Rolex, демонстрира как се разглобява, почиства и след това се сглобява този часовник. Изключителна прецизност.

Видеото е близо 7 минути и е на YouTube канала Watchfinder.

 

 

Впечатляващо!

Какво търпение и каква прецизност!

Процесът по производството на един часовник Ролекс е дълъг. Отнема една година. Въпреки че всяка година се произвеждат много часовници, това не означава, че е за сметка на намаляване на процеса по изработката им. Обикновено има около 220 части в един часовник Ролекс.

Компанията е създадена през 1905 г. в Лондон. През 1908 г. е регистрирана в Швейцария.

Името на компанията „Ролекс“ е измислена дума. Твърди се, че най-вероятно произлиза от френски: „horlogerie exquise“ или „horological excellence“. Един от основателите споделя, че са избрали тази дума, защото е лесна за произнасяне на всякакви езици.

Цените им се движат между 650 долара и 75 000 долара, според книгата Vintage Wristwatches. Във Великобритания цените на т.н. „пилотски часовник“ е около 5500 паунда. Най-скъпият Ролекс, който е произвеждан, е с цена 485 350 долара.

Притежаването на часовник Ролекс е един от символите за висок статус в обществото.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.