Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » „Спасителят на света” на Леонардо да Винчи стана най-скъпо продадената картина

„Спасителят на света” на Леонардо да Винчи стана най-скъпо продадената картина

 

salvador mundi

 

Картината „Спасителят на света” (Salvator Mundi) на Леонардо да Винчи стана най-скъпо продадената картина в света. Вечерта на 15 ноември 2017 година в Christie’s в Ню Йорк тя беше купена за 450 милиона долара. Наддаването продължи само 19 минути. Преди търга произведението беше оценено за 100 милиона долара.

 

Този търг постави нов рекорд в класацията за най-скъпо продадена творба в света. През последните две години първото място се държеше от картината на Пабло Пикасо „Les Femmes d’Alger”. Тя беше купена за 179 милиона долара през 2015 г.

 

Картината „Спасителят на света” изобразява Христос, който е облечен в ренесансова одежда. Той благославя с дясната си ръка, а в лявата държи кристална топка.

 

leonardo_da_vinci_salvator_mundi

 

 

Тази картина има интересна история.

 

 

Освен че е дело на великия Да Винчи, тя е свързана първо с френския кралски двор, а след това попада в английския. Предполага се, че става част от колекцията на английския крал Чарлз I след като той се жени за 15-годишната дъщеря на френския крал Анри IV – Хенриета-Мария дьо Бурбон през 1625 г. Век и половина по-късно следите на творбата се губят и никой не знае нищо за нея от 1763 година до началото на ХХ век, когато попада в частна колекция, но видът й е силно повреден. Макар и преди търга да имаше доста мнения относно автентичността й и състоянието й, те не попречиха творбата да стане най-скъпо продадената картина досега.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".