Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » В стилното кафене „Scaturchio“ в манастира „Сан Мартино“ в Неапол

В стилното кафене „Scaturchio“ в манастира „Сан Мартино“ в Неапол

Пътеписи от Италия

 

Scaturchio san martino 11

 

 

Кафенето „Scaturchio“ ни приюти в един дъждовен и студен декемврийски следобед след като разгледахме богатите колекции на манастира „Сан Мартино“. Намираше се до самата билетна каса на музея.

 

Още при влизането ни в манастира мярнах уютната и стилна обстановка в това заведение. Вътре стояха клиенти с канички топъл чай и с интересни неаполитански сладки.

 

Scaturchio san martino 9

 

След като приключихме обиколката из манастира музей, седнахме семейно в „Scaturchio“. До нас се приближи изискан сервитьор, който предложи услугите си да ни помогне в избора ни. Подбрахме топли напитки и помолихме да ни предложи местни сладкиши, които си заслужава да опитаме.

 

Scaturchio san martino 8

 

„Scaturchio“ се оказа точното място за пробване на местни сладкарски изкушения. Съществува вече повече от век. Първата сладкарница е създадена през 1905 година в сърцето на Неапол – историческия център и по-точно на пиаца „Сан Доменико Маджоре“ (Piazza San Domenico Maggiore). Началото е поставено от Джовани Скатуркио, който идва в Неапол от Калабрия. След това той е наследен от своя син Никола, на кого всички викали Марко. Сладкарничката става известна и разпознаваема като име.

 

Scaturchio san martino 6

 

Най-първото заведение на пиаца „Сан Доменико Маджоре“ все още е там, изправено сред история и култура като истинска „катедрала на сладкарското изкуство“. За ценителите на добрата храна и на традициите е като Мека – истинска институция за традиционното сладкарско изкуство. В кафенето се предлагат топли напитки и аперитиви, сладкиши и солени пикантни изкушения.

 

В наши дни има и други заведения на същата марка, едно от тях е манастира музей „Сан Мартино“.

 

san martino neapol 82

 

„Scaturchio“ е приятна спирка, която допълва с кулинарни преживявания видяното в красивия манастир „Сан Мартино“, славещ се с богати колекции, които са събирани десетилетия от ерудирани монаси – истински ценители на изкуство.

 

Фоторазказ

 

за „Scaturchio“ в „Сан Мартино“

 

 

След като приключите с културното-кулинарно пътешествие из манастира и „Scaturchio“ продължете към терасата пред музея и ще се насладите на величествения хилядолетен Неапол, който ще се разпростре пред вас. Гледката от този хълм е чудесна. Продължете по стъпаловидната пътечка надолу към историческия център на града или към крайбрежието на Неапол. Ако вече сте го направили, изберете друг маршрут – по-богат и по-различен от типичните неаполитански гледки. Насочете се към изискания квартал Вомеро, в който се намира манастира. Ще ви напомни много на Париж и може би дори на богатия 16-и район на френската столица.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".