Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Как да връзваме шалчета по френски маниер?

Как да връзваме шалчета по френски маниер?

 

french shal 14

 

Французойките обожават шаловете. За това как ги връзват могат да се напишат сигурно цели книги.

Във филма „Развод по френски“ има сцена, в която се дискутира тази тема. Американска писателка, която от години живее във Франция, разказва на своя млада сънародничка за френските жени.

 

„Френските жени са изключителни. Мисля да напиша книга за тях, за обичаите и ритуалите им. Само за шалчетата им може да се напише цяла глава.“

 

Американската писателка показва няколко интересни начини за връзване на шал по френски маниер.

 

french shal 15

 

Вързан отпред, единият край виси, а другият е преметнат през рамо.

 

french shal 1

 

Двойно увит с подпъхнати краища.

 

french shal 2

 

Поставен върху раменете и палтото. Като châle.

 

french shal 4

 

Или вързан отзад.

 

french shal 5

 

Показани са и още няколко начина за връзване на шалове по френски маниер.

 

french shal 6

french shal 7

french shal 8

 

В края на филма „Развод по френски“ отново имаме сцена, в центъра на която са красивите шалове.

Действието се развива в луксозен бутик на френската марка Hermès. Там са американската писателка и чаровен френски политик, който иска да подари на младата американка шал. Влага в този жест символика – благодарност за техните взаимоотношения. В началото на всяка връзка подарявал чанта Hermès, а в края – шал.

Писателката също купува шал на младата си приятелка за това, че й е помогнала с подреждане на книгите.

 

french shal 10

french shal 12

french shal 11

 

Младата американка с подарения й шал от французина. Носи го по красив начин.

 

french shal 13

 

 

Във филма американската писателката обръща внимание колко думи има във френския език за шал – foulard, écharpe, carré, cache-col, fichu, châle и др.

Например, думата châle се използва за онези триъгълни шалове, които сме виждали едно при по-възрастните жени. Обикновено са по-дебели. Този вид шал е голямо парче плат, което се премята на раменете, но понякога се носи около врата или на главата като воал.

 

Racinet-regency-empire-shawls-1888

 

Foulard е голям квадратен шал, който се носи около врата или на главата (забрадка). Носи се и като защита на главата и шията от прах, вятър, слънце и при студ. Този вид шал е и моден аксесоар.

Écharpe е вид удължен, правоъгълен шал от плат (муселин, коприна) или вълна, който се навива около врата или е поставен на раменете.

 

За французойката шалът е нещо много важно. Според модни експерти, когато се носи красив шал, не е необходимо дори да се слага грим. Богатите и стилни нюйоркчанки по всякакъв начин се опитват да копират стила на парижанките, но често признават, че не могат да достигнат тази естественост, с която французойките носят шаловете си, а от друга страна – начините как да си вържеш шал са най-разнообразни, креативни и не спират да се развиват.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.