Рубрики
Начало » Интересно » Синът на Пушкин се е бил за свободата на България

Синът на Пушкин се е бил за свободата на България

 

pushkin sin

 

Александър Александрович Пушкин е син на руския поет Александър Пушкин и красивата му съпруга Наталия Гончарова. Роден е на 18 (стар стил 6) юли 1833 г. Той е второто дете в семейството. По-голямата му сестра Мария е прототип на Ана Каренина на Лев Толстой. Пушкин и Гончарова имат общо четири деца – две момчета и две момичета: Мария, Александър, Григорий и Наталия.

 

Александр_Александрович_Пушкин_1851

 

Александър Александрович Пушкин е руски генерал. Участвал е в Руско-турската война (1877-1878).

 

През 1870 г. е назначен за командир на Нарвския хусарски полк. По спомени на хусари, когато Пушкин ги ръководи, това е най-щастливият период на полка. Той бил командир – джентълмен.

 

Александр_Александрович_Пушкин (1)

 

През 1877 г. полкът в състава на XIII-та кавалерийска дивизия се включва в Руско-турската война (1877-1878). Действа като бойна част на Османпазарския руски отряд (с командир генерал-майор Леонел Раден). Дислоциран е в района на с. Кесарево със задача да осигури пътя Осман пазар (дн. Омуртаг) – Търново. Полкът участва в боевете при Елена и Котел. Полковник Пушкин е награден със Златно оръжие „За храброст“ за освобождаването на гр. Елена. Кавалер на Орден „Св. Владимир“ IV ст. за освобождаването на гр. Котел. Всички войници на полка за наградени с паметен знак „За отличие в Турецкую войну 1877-1878“.

 

Pushkin_AA

 

Синът на Пушкин умира на 19 юли 1914 г.

източници:
https://ru.wikipedia.org/wiki/Пушкин,_Александр_Александрович_(1833)
http://vsepros.ru/node/531
https://bg.wikipedia.org/wiki/Александър_Пушкин_(офицер)

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".