Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Синтерклаас – старецът, който раздава подаръци на холандските деца

Синтерклаас – старецът, който раздава подаръци на холандските деца

Ценно е да знаеш!

източник: Уикипедия

източник: Уикипедия

 

Синтерклаас, свети Николай, е добрият старец, който раздава подаръци на холандските деца. Празникът се чества вечерта на 5 декември, а на 6 декември е денят на светеца. Децата пеят песни за Синтерклаас, когато чуят почукване на вратата. Ако са били добри, те ще намерят торба, пълна с подаръци, точно пред вратата. А тези, които не са били послушни, пъха в торбата и се връща с тях в Испания.

 

По-големите деца и възрастни също празнуват 5 декември. Преди празника теглят билетче с име на човек и купуват подаръци за него. Подаръците често са придружени от забавни стихотворения, пълни с каламбури, написани специално за получателя.

 

Синтерклаас пристига заедно със своя верен помощник Зварте Пит (Черния Пит) още през ноември. Обикновено старецът е на бял кон, а в пристанищните градове на Холандия идва с лодка. Деца и възрастни са с боядисани в черно лица, когато посрещат звездната двойка. Така отдават почит на Черния Пит. В последните години тази холандска традиция получи много обвинения за расизъм. Остри изказвания дойдоха дори от ООН, но това само предизвика иначе толерантните холандци да си бранят празника си и да обясняват, че няма нищо лошо да почитат помощника на Синтерклаас.

wpid-20191205_1801467352464320630039859.jpg

На 5 декември се ядат лакомства. Много популярни са и шоколадовите буквички.

 

wpid-20191019_1055143967994203877837664.jpg

 

 

Синтерклаас е един от образите в основата на Дядо Коледа.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Какво може би не знаем за Нидерландия и нидерландците?

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".