Рубрики
Начало » Интересно » ДОБРО ОБЩЕСТВО » „The Official Sloane Ranger Handbook“ – прекрасен подарък от Бела

„The Official Sloane Ranger Handbook“ – прекрасен подарък от Бела

 

sloane rangers kniga

 

От петък съм на гости при родителите ми в Русе и още с пристигането си бях изненадана от прекрасен подарък от Англия – официалният наръчник на английската елитна прослойка „The Official Sloane Ranger Handbook“. Подаръкът е от Бела, съученичка на сестра ми от Английската гимназия в Русе. С Бела често обменяме идеи и мисли във Фейсбук и винаги в 5 часа следобед пием виртуално следобеден чай. Бела, благодаря за прекрасната книга!

Английската прослойка „Sloane Ranger“ е като френската BCBG и американската Preppy, за които напоследък често ви разказвам в тази рубрика в Danybon. Те принадлежат към висшата класа на британското общество или пък към най-високата прослойка на средната класа. Името произлиза от „Sloane Square“ – район в Лондон, известен със своите богати жители, а втората част идва от уестърна „Самотният рейнджър“.

Подобно на BCBG и на Preppy британските „Слоун рейнджърс“ си имат свои правила, начин на обличане, хранене, посещават определени училища и университети, живеят в определени райони. Тяхна икона е Даяна, но преди да се омъжи за принц Чарлз. В момента с подобна слава се ползва и Кейт Мидълтън.

През 80 години излиза книгата „The Official Sloane Ranger Handbook“ на Ан Бар и Питър Йорк. В нея се обяснява защо се носи синьо, защо желето се яде с вилица, защо се плаче по време на коледните песни и защо не се плаче на погребения, защо трябва да се четат книгите на Дик Франсис и статиите на Financial Times и защо трябва да се живее в провинцията.

Британските „Слоун рейнджърс“ обичат миналото и старите неща, а това означава – стари къщи, стари мебели, стари дрехи, стари вина, стари фамилии, „стари“ пари. Обичат това, което „винаги си е било така“. Любим период в миналото им е 18 век. Всичко от тази епоха се приема за добро. През 19 век започват да се случват „Лошите“ неща: индустрия, градове, „нови“ пари.

Британските „Слоун рейнджърс“ обичат аристокрацията. Всички по някакъв начин се виждат обвързани с аристокрацията. Все някъде някой в рода се е оженил за аристократ.

Сърцето на британските „Слоун рейнджърс“ е в провинцията. Често човек може да чуе въпроса „Ще ходиш ли в Лондон през уикенда?“. Провинцията означава притежаване на земя и то много земя.

Британските „Слоун рейнджърс“ са хора, за които е важно не „аз“, а „ние“. Т.е. за тях е ценност родът, от който произхождат. Когато се запознават с някого, винаги обръщат внимание на името, ранга и номера. Семейството, училището, университета, работата, контактите – всичко това трябва да е пределно ясно. Всякаква неяснотата предизвиква тревога в голяма степен. За тях семейството е магическа дума. Тя означава много повече от сбор от индивидуалности. Гледат на „кръвта“ и кръвната връзка по особено романтичен начин.

Засега спирам с разказа за британските „Слоун рейнджърс“, но в следващи статии ще се опитам да ви разкажа как отглеждат децата си, в кои училища учат, в кои университети, какви професии избират и други любопитни неща около техния живот.

Още веднъж благодаря на Бела за прекрасния подарък!

Още снимки – на Фейсбук страницата Danybon.

снимки: „The Official Sloane Ranger Handbook“

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.