Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » (Не)сериозни наблюдения къде да се застане, за да се щракне „Мона Лиза“ в Лувъра

(Не)сериозни наблюдения къде да се застане, за да се щракне „Мона Лиза“ в Лувъра

Пътеписи от Франция

 

mona lisa stranichno

 

(Не)сериозни наблюдения

 

Посещението в Лувъра за огромна част от туристите се свързва с намиране на една от най-известните картини в света – „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи.

 

Това е цел номер едно. А цел номер две е картината да бъде снимана. Цел номер три – да си направиш селфи с „веселата жена“, но тази опция е най-вече за хора, които са завладяни от собствената си мисия и не обръщат внимание на гневните погледи на околните.

 

mona lisa 2

 

Картината се намира в Salle des Etats на 1-я етаж в „Лувъра“ в Париж. Залата е от епохата на Наполеон III. През 1878 година става част от музея.

 

През 2005 г. Salle des Etats приютява „Мона Лиза“. Преди това са направени големи реконструкции и е помислено как допълнително да се запази и защити този шедьовър. Картината е поставена зад специално стъкло.

 

mona lisa 3

 

„Мона Лиза“ е в средата на залата. Няма начин да не се ориентира човек къде е, защото точно там е най-голямата навалица.

 

mona lisa 5

 

Ако решите да правите снимки, трябва да знаете, че няма да са добри. Стъклото пред картината доста пречи. Примирете се, че все пак тези фотографии са по-скоро за спомен.

 

mona lisa 4

 

Ако стоите в края, ще успеете да снимате най-вече главите на хората преди вас. Странично също не е добре да заставате, защото се виждат тогава отраженията от другите картини, а в добавка и хората пред вас.

 

mona lisa stranichno 2

 

Наблюденията ми показаха, че е най-работещата стратегия е – да се застава най-отзад в средата – точно срещу картината. Потокът от хора най-бързо се движи на това място. Снимат, правят си селфита и напускат „сцената“.

 

Някой са по-бързи – например, когато аз наблюдавах бяха азиатските туристи.

 

Други са изключително бавни – например, младите латиноамериканки. В тяхната програма явно влиза задължително селфи с „Мона Лиза“.

 

mona lisa 6

 

Краткият ми опит в навалицата около „Джокондата“ показа, че е доста най-успешният ход за придвижване право към „Мона Лиза“, е да се застане точно зад такава група с екзалтирани латиноамериканки.

 

mona lisa dolu

 

Трябва да имате само търпението да ги изчакате да се снимат под най-различен ъгъл с известната картина.

 

mona lisa 7

 

Някак винаги успяват да се доберат точно в средата пред картината и никой не смее да им се изпречи на пътя.

 

Изчаквате ги търпеливо и след като се махнат – идва и вашият златен шанс. Имате няколко ценни мига да направите своите бързи щраквания на „Мона Лиза“.

 

Това е моят кратък опит, базиран на една идея по-дълги (не)сериозни наблюдения на скупчените хора около „Веселата жена“.

 

Mona lisa 1

 

Снимките не са изобщо качествени, по-скоро са бързи щраквания за спомен.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.