Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Спа ваканция с вкусна храна в Кранево

Спа ваканция с вкусна храна в Кранево

Пътеписи от България

 

terma palace kranevo 8.jpg

 

Кранево досега го свързвах с ученическите лагери от едно време и с една почивка, когато бяхме младо семейство с малко дете. А сега вече ще допълня спомените си и с приятен СПА хотел с хубава кухня.

 

10 дни пълен релакс, СПА процедури, разкошна храна с истински майстори готвачи и … прекрасна камериерка – творец, която правеше всеки ден хавлиени шедьоври.

 

Всички говореха с възхита за главния готвач. С когото и да се заприказвах, веднага възкликваше: „О, Христо…“ и ми разказваше симпатични спомени за него. Главният готвач се казваше Христо Гайдаров и всеки път ми се искаше след като приключеше обяда или вечерята да ръкополяскаме на труда на целия му екип. Нали си представяте как е по филмите, които се развиват в хубав ресторант. Доволните клиенти, все още омаяни от вкусната храна, аплодират майстор готвача. Христо Гайдаров и екипът му напълно заслужават точно това. Още от първия ден много ми допадна едно момиче сред екипа готвачи. Казва се Валя. Веднага усетих, че мога да й се доверя и се консултирах с нея какво ще ми препоръча. Трябва я видите как „рисува“ по чинията. Така красиво оформя ястието и всичко е направено с много вкус.

 

Неслучайно хотелът се слави с много хубава кухня. Насладихме се на страхотни гозби – патешко, заешко, риба и какво ли още не. Бяхме избрали „олинклузив пакет“, но с този ресторант ни се промени мнението за този тип услуги. Ястията се оформяха от майстор готвачите и всеки може да се разпита как са приготвени, какво съдържат, а после да се наслади на красиво декорираната чиния. Екипът готвачи наистина много допринася за добрата слава на хотела.

 

Всеки хубав ресторант си има още един важен герой – салонният управител. В нашия случай беше дама, която винаги знае кое как се прави, какво иска да постигне и най-вече: всеки гост да се чувства приятно. Нейното име е Дияна. Наблюдавах я как преди обяд или вечеря ходеше в градината, откъсваше зеленина и след това декорираше вазите на всяка маса. При нея винаги всичко е красиво подредено на общите маси, а в средата на ресторанта се извисяваше статуята с чушките, която за мен е емблемата на заведението. Така и не успях да попитам дали се крие някоя история зад тази статуетка, но дори и да е само за красота, пак е много подбрана с много вкус.

 

СПА центърът и без СПА ритуалите пак щеше да е приятно местенце за отмора. Басейнът е топъл и с минерална вода. Имаше хубава сауна, турска паня, солна зала и билкова сауна. Билковата сауна ми стана любимото място, където в продължение на 10 дни оставах само с мислите си. Управителят на СПА центъра ми разказа, че в нея слагат билки от района, които вземат от близките села или наоколо. Това, което ме грабна и ме предразположи да стана ненаситна за нови и нови СПА процедури и ритуали, беше и кратката история кое какво съдържа и препрадки, които човек може да съпреживее – например ритуали на Клеопатра или пък удоволствия с нещо любимо: шоколад, мавруд, роза. И в СПА центъра срещнах много слънчев човек, който много ме предразположи и допълнително допринесе да се чувствам страхотно. Това беше Роси. Разказваше ми коя процедура как се прави, с какви продукти и дори ми носеше да пробвам и помириша. Много ми харесаха СПА процедурите с шоколад и мавруд. Другият човек, който много ме спечели, беше козметичката Лидия. От нея научих толкова много. Истински професионалист, който постоянно се дообучава с курсове в чужбина.

 

За да е спокойно на всеки човек по време на една почивка, си е нужна и опитна рецепционистка. А при нас беше усмихнато момиче с името Веси. Легендите в хотела разказват, че много клиенти се връщат отново и отново тук, защото могат да разчитат на нейното съдействие. При нас се наложи веднъж да действа и всичко стана мигновено и то с много финес.

 

Другият важен човек от нашия престой е милата ни камериерка Галя, която се оказа истински творец и всеки ден ни изненадваше с красиви хавлиени шедьоври.

 

И за финал – много е важно кои са другите гости в хотела. А ние бяхме истински късметлии. До нас беше настанен възрастен немски пенсионер. Хотелът нямаше да е същият без Юрген. Научих, че Юрген гостува за 8 път в хотела и отсядал за по 40 дни. Вече си е резервирал за следващата година. Винаги бил в една и съща стая. Имаше си и специална маса в ресторанта – напомни ми на ритуалите от хубавите немски бирарии. На тази маса бяха поставили дори и негова снимка. Юрген беше най-усмихнатият и жизнен пенсионер, който съм виждала и където се появеше, неговата харизматичност и позитивизъм, бяха заразяващи. На вечеря слизаше с хубава риза. Винаги беше с идеална визия. И винаги – с джентълменско поведение.

 

В хотела много ми допадна милото отношение към възрастните хора. Освен Юрген имаше и други. Много ми харесаха и едно немско семейство, което си стояха вечер един до друг, гледаха какво се случва в ресторанта и се наслаждаваха на цялото спокойствие. А спокойствието наистина беше факт през цялото време. Не знам как е през лятото, но в началото на октомври беше чудно.

 

Това са нашите кратки спомени от 10-днената ни СПА почивка в Кранево. Наистина си отпочинахме, насладихме се на хубава храна, опознахме се с персонала и случихме на запомнящи се съседи. Накрая си тръгнахме като приятели. Всъщност направо вече се чувствахме като част от тяхното задружно семейство. Сбогувахме се сърдечно и си обещахме да се виждаме отново.

 

 

Фоторазходка

октомври 2017

 

 

 

Моля, имайте предвид, че „Данибон“ не предоставя услуги по посещения в училища, ресторанти, хотели, събития и т.н. и тяхното отразяване. Фоторазходките, пътеписите и репортажите ми са част от блоговата форма на сайта ми, където споделям мои или семейни емоции, наблюдения, впечатления. Посещавам събития и места, които са свързани с децата ми и семейството ми. Тъй като съм с журналистически опит, обичам да „репортерствам“ и да запазвам хубави емоции за спомен или да забелязвам интересни моменти, които да споделям с аудиторията си. Нямам времева възможност да предоставям такива услуги, когато са извън семейния ни календар. Предоставила съм възможност на партньори на „Данибон“ за представяне в рубриката „Представи се“.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".