Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Чешките куклени герои Спейбъл и Хурвинек близо век на сцената

Чешките куклени герои Спейбъл и Хурвинек близо век на сцената

 

Спейбъл и Хурвинек източник: http://www.blesk.cz/ архив: Heleny Štáchové

Спейбъл и Хурвинек
източник: http://www.blesk.cz/
архив: Heleny Štáchové

 

Вече близо век две дървени кукли от Чехия са истински звезди – Спейбъл и Хурвинек. Те са създадени от проф. Йозеф Скупа (1892-1957) в град Пилзен. Тези кукли са участници в много приказки, книги и телевизионни сериали, но тяхната основна „професия“ е игра в кукления театър. Имат световна слава.

 

Куклата Спейбъл е създадена през 1920 година, а куклата Хурвинек – през 1926 година. Първата постановка с Спейбъл не е известна, но се предполага, че е през есента на 1920 г. Хурвинек обаче си има рожден ден и това е 2 май 1926 година. Дори е почетен през 2011 година от Гугъл с красива лого картинка по случай 85-та годишнина на куклата. През 2016 година Хурвинек прави 90 години.

 

hurvinek google doodle

 

Спейбъл е недоволният и нацупен баща, който е с твърде стари възгледи. Хурвинек е негов син. Понякога той е мързелив, друг път – хипеактивен.

 

Двете кукли пресъздават споровете между поколенията и свободно говорят по различни теми. Йозеф Скупа „озвучава“ и Спейбъл, и Хурвинек.

 

Спейбъл и Хурвинек източник: prague.eu, Divadlo Spejbla a Hurvínka

 

Театър “Спейбъл и Хурвинек” е първата професионална куклена сцена от нов тип, основана през 1930 г. от проф. Йозеф Скупа в гр. Пилзен. Това е един от първите професионални куклени театри не само в страната, но и в Европа и в света.

 

По време на Втората световна война Гестапо вижда заплаха в двете кукли. През януари 1944 година арестуват Йозеф Скупа с обвинение, че развива антифашистка дейност. Спейбъл и Хурвинек са били заключени в една каса в Гестапо. Театърът е затворен.

 

След края на войната, през октомври 1945 г., Йозеф Скупа успява да възобнови театралната си дейност като открива постоянната сцена “D S+H” в Прага, където е неговото седалище и до днес.

 

Divadlo-spejbla-a-hurvinka-fasada

 

Към куклите се присъединяват още трима герои – неразделната приятелка на Хурвинек Маничка (премиера на 19 април 1930 г.), нейната “бабинка” – г-жа Катержина Ховоркова (премиера на 12 септември 1971 г.) и Жерик – кучето на Спейбъл (премиера на 19 април 1930 г.).

 

 

След смъртта на Скупа ролите на двамата герои Спейбъл и Хурвинек поема неговият ученик Милош Кишнер (1927-1996). А по-късно дейността се продължава от Мартин Класек.

 

Всички герои вече десетилетия са любимци и на деца, и на възрастни. Появяват се преди години често и в съветсткото детско списание „Весёлые картинки“, което се получаваше и в България. Има филмчета с тях, които са преведени на 20 езика, включително на японски и китайски.

 

 

Куклите гостуват в страната ни през 2007 година. В медиите пише, че са едни от най-скъпите кукли в света. Левовата равностойност на всяка от тях надхвърля 4000 лева.

 

Ежегодно много туристи посещават театъра, за да видят известните кукли. Виртуален тур може бъде направен и на сайта.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".