Рубрики
Начало » Интересно » 25 списъка, които всеки човек трябва да си направи

25 списъка, които всеки човек трябва да си направи

 

note-pad-1215425_640

 

 

Хората обичат списъците и това не е тайна. Те им помагат да си поместят в тях свои идеи, цели, мечти, необходими неща и какво ли още не. Всеки, който е развил този навик – да оформя списъци, осъзнава колко време си спестява. Информацията е подредена и бърза за преглеждане.

 

Правим списъци, защото обичаме да категоризираме информацията, а също така това ни помага да сме по-малко притеснени, пише за Ню Йорк Таймс Мария Коникова, която е автор на бестселъра „The Confidence Game“.

 

Ето 25 идеи за списъци, които всеки човек трябва да има:

1. Списък с готварски рецепти, които искате да пробвате

 

Следващият път, когато се чудите какво да сготвите, отваряте този списък и веднага ще намерите идеи и вдъхновение.

2. Списък с филмите, които искате, да изгледате

 

Така винаги ще имате подбор на качествени филми, а няма да си губите времето с нещо, което не си заслужава.

Ако искате да гледате хубави филми за художници, надникнете тук. Ако търсите идеи за забавни филми за националните особености, вижте тези. Ако искате виртуално да се разходите из Париж, Рим и Барселона, прочетете тази статия. Ако искате да се потопите в света на английската аристокрация, изгледайте тези. Идеи за филми за елитни университети има тук.

3. Списък с книгите, които искате да прочетете

 

Вместо да хванете случайна книга, вие ще се доверите на този списък и ще запълните времето си с приятно четиво, което сте мечтали да прочетете.

Ако търсите хубави детски книги по математика, вижте тези предложения – тук и тук. Ако търсите идеи за нови книги, преглеждайте представянията тук.

4. Списък с ресторантите, които искате да посетите

 

Така ще пробвате нещо различно, ще се насладите на нещо ново, а и винаги ще сте готови с идея за подходящо място за обяд или вечеря по случай някакъв повод.

Ето моите предложения за хубави сладкарници в София.

 

5. Списък с местата, които искате да посетите

В този списък вие дори можете да си мечтаете. Щом вече сте го поместили, ще започнете и да мечтаете как да го реализирате.

6. Списък с градове и държави, които искате да посетите

 

Това е ценен списък, който дори и само като списък ще ви носи наслада и ще ви кара да мечтаете. Разбира се, ще ви бъде и изключително полезен за планиране на пътешествия.

Моите пътеписи можете да откриете тук.

 

7. Списък с места, които да посетите в родния си град или в града, в който живеете

Често се оказва, че не познаваме достатъчно добре мястото, където сме родени, или където живеем в момента. Набележете си места, които искате да посетите. Така ще се лишите от скуката в дните, в които се чудите какво да правите.

 

8. Списък с паролите

Един от най-важните списъци. Знаете ли си паролите за всички сайтове, социални мрежи, електронни пощи, онлайн магазини, в които сте се регистрирали?

 

9. Списък какво да направите този ден

Разпределете си ангажиментите за дадения ден. Може да са неприятни задачи, а може и да са хубави забавления. Когато си впишете какво да трябва да направите през дадения ден, винаги може да се намери време и за още нещичко приятно или задължително, което трябва да се отметне. Всичко е въпрос на добра планировка.

 

10. Списък с това, което сте свършили през деня

Това е вид отчет на това, което сте направили през дадения ден. Така отново ще преосмислите различните ситуации и казуси, през които сте минали. Ще ви помогне да погледнете на всичко и от малко по-страничен ъгъл. Ако сте постигнали нещо, ще ви даде самочувствие и удовлетвореност.

 

11. Списък на това, което искате да свършите до края на живота си

Тук може да има важни цели – например, да се ожените, да имате деца, да изкачите Еверест. Но може и да поместите по-тривиални амбиции – например да се научите да печете идеалните шоколадови бисквитки.

 

12. Списък с краткосрочните цели

Какво искате да постигнете този месец?

 

13. Списък с дългосрочните цели

Какво искате да постигнете след 5 или 10 години.

 

14. Списък с професионалните постижения

Това е важен списък. Помага на човек да поддържа самочувствието си високо, но и когато му се налага да подаде автобиография, ще е готов бързо да включи и новите си професионални постижения.

 

15. Списък с критериите за вашата следваща работа

Колкото повече часове, дни, години прекарвате на работното си място, толкова повече сте наясно от какво се нуждаете, за да сте по-продуктивни, ефективни и удовлетворени.

 

16. Списък със задачките „направи си сам“

Тук можете да включите всички задачи, които можете да свършите сам. Например, подредба на снимките.

 

17. Списък със задачите за дома

Списъкът помага да се планира какво трябва да се свърши у дома – ремонт, освежаване, нови мебели и т.н.

 

18. Списък за пазаруване

Какво трябва да се купи от магазина. Това ще ви помогне да купите продуктите, от които се нуждаете или са свършили. Също така ще можете правилно да прецените колко пари са ви необходими и по-добре да си правите семейния бюджет.

 

19. Списък какво ви е необходимо от аптеката

Той е подобен на списъка с пазаруване от магазина, но се отнася за лекарстава, козметика и други неща, които пазарувате от аптеките.

 

20. Списък за обновяване на гардероба

В този списък вписвайте какво ново ви трябва за сезона. Например, ново зимно палто. Така ще избегнете харченето на излишни пари за импулсивни покупки, от които нямате никаква нужда.

Ако се интересувате от концепцията „Капсулен гардероб“, погледнете тук.

 

21. Списък с важни дати

Направете си списък с важните дати – рождени дни и годишнини, на близките ви хора и приятелите ви. Така никога няма да пропуснете важно събитие и ще имате възможност да се подготвите с подходяща изненада или поне честитка.

 

22. Списък с крайни дати

Това е списък за разсеяни хора. Например, вписвайте си кога да си вземете дрехите от химическо чистене. За още по-върлите фенове на тези списъци – могат да си вписват и кога изтича срокът на дадена храна във фризера.

 

23. Списък с любими цитати

Това е списък, който да ви служи за вдъхновение. Слагайте в него нещо, което ви е любимо, което ви въздейства или което е от ваша любима известна личност, на която се възхищавате.

Ако обичате да четете цитати, разгледайте и подборът в „Данибон“ от мъдри мисли на известни личности.

 

24. Списък с неща, за които сте благодарни

Този списък ще ви показва всеки път колко сте щастлив и колко невероятен живот имате.

 

25. Списък с неща, които ви правят щастливи

Това е списъкът, който сигурно ще бъде най-любимият ви. Всеки път, когато го погледнете, ще се усмихвате. Сложете в него всичко, което ви прави щастливи.

 

РАЗБЕРЕТЕ: Защо да записваме всеки ден по 10 наши идеи? >>

НАУЧЕТЕ: 6 ценни навика, които направиха Уорън Бъфет милиардер >>

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ: Какво правят успешните милиардери в свободното си време? >>

 

Подборът на списъците е направен от Бизнес инсайдър.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".