Рубрики
Начало » Интересно » Не споменавайте познанствата си с известни хора

Не споменавайте познанствата си с известни хора

 

roger-federer-2085439_640

 

Споменаването на познанство или срещи с известна личност се приема от мнозина за успешна стратегия, ако човек иска да покаже колко е значим и компетентен, а също така се стреми да бъде харесан. Оказва се обаче, че това е много грешен ход. Проучване доказва, че се възприема от другите хора като опит за манипулиране и желание за доминиране.

 

Обикновено се смята, че е престижно да се споменава дадено познанство с популярно име, но това всъщност носи най-вече негативи. Човек често приема, че така се самоопределя най-добре какъв е и най-вече каква му е средата след като демострира социална близост с някоя звезда. Оказва се, че това изиграва лоша шега.

 

Изследване сочи, че такъв тип хора, които изтъкват познанствата си с известни личности, се приемат като некомпетентни и не са харесвани.

 

Направен е експеримент със споменаване на познанство с тенис шампиона Роджър Федерер. Участниците в изследването, които са споменали това име, са били харесвани много по-малко и в никакъв случай не са били приети като спортен тип.

 

Изводът е, че споменаването на известни имена води до негативни възприятия у другите за самия човек, който изтъква това свое познанство.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".