Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Сред коледните шедьоври на манастира музей „Сан Мартино“ в Неапол

Сред коледните шедьоври на манастира музей „Сан Мартино“ в Неапол

Пътеписи от Италия

 

presepe san martino napoli 2

 

По Коледа в Неапол да сме сред едни от най-известните коледни шедьоври – неаполските рождественски ясли. За този момент мечтаех още при планирането на нашата коледна ваканция в района на Неапол. Набелязах си две задължителни коледни спирки в Неапол – коледната уличка „Сан Григорий Арменски“ (Via San Gregorio Armeno), където местни занаятчии правят прочутите presepe, и богатата колекция с най-известните коледни шедьоври, която се намира в манастира музей „Сан Мартино“. Успяхме да поспрем и на двете спирки. Това ни обогати много. След това разглеждахме на много места тези известни сцени (в кралския дворец в Казерта, в Соренто, в Националния археологически музей) и можехме вече вещо да се произнесем за детайлите и откъде са вдъхновени.

 

Най-често по-новите образци имитираха прочутата сцена – Presepe Cuciniello, която е изложена в манастира „Сан Мартино“. Намира се в изкуствена пещера, осветена е и е наистина вълшебна. В нея са изобразени различни сцени, сюжети, персонажи. Вглеждането в детайлите пък те кара да забелязваш още нови и нови послания и моменти.

 

presepe san martino napoli 14

 

Прочутият шедьовър не е единсвеното бижу в манастира „Сан Мартино“. В залите около Presepe Cuciniello има и други коледни сцени. А в музея са изложени интересни картини, скулптури, лодки, возила. Монасите, които са основали манастира, са били истински ценители на изкуството. Колекционирали са картини и други творби. Канили са известни скулптори да работят за тях. Един от тях е бащата на великия Бернини. В музея са изложени негови творби.

 

Манастирът музей „Сан Мартино“ ни беше задължителна спирка в Неапол. Освен богатите му колекции, той е известен с красивите си гледки към града.

 

 

napoli ot san martino 2

 

В него има хубаво кафене с приятни местни сладкиши. Единственият голям недостатък беше, че нямаха книга на английски, а много исках да прочета още. По време на нашето посещение не успяхме да видим и много от известните картини. Бяха в затворени зали и се виждаха само през странични витрини. Не успях да разбера дали по принцип така се разглеждат тези картини, което е странно, или сега бяха затворени около коледните празници, или са временно затворени, тъй като в съседство се извършваха ремонтни дейности по сградата. На билетната каса не бяха от най-ентусиазираните да дават допълнителна информация. В Италия имат толкова забележителности и сякаш на някои места са претръпнали и не се вживяват много в предоставянето на информация на английски или пък литература за конкретния обект. Но пък иначе музеят наистина си заслужава да бъде посетен. Най-голямата ценност за мен беше колекция с коледните шедьоври – presepe.

 

Фоторазходка

 

сред коледните шедьоври в манастира музей „Сан Мартино“ в Неапол

 

28 декември 2017 г.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".