Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Старата църква в Делфт – задължителна културна спирка за почитателите на Вермеер

Старата църква в Делфт – задължителна културна спирка за почитателите на Вермеер

Пътеписи от Нидерландия

 

stara curkva delft 1

 

Пътеписи от Делфт

 

„Наведеният Ян“ – така местните наричат Старата църква в Делфт, а тя си е спечелила това име, тъй като тухлената й 75-метрова кула е наклонена към най-стария канал на градчето – Oude Delft. Отклонението е почти 2 метра и асоциациите с Кулата в Пиза са съвсем уместни. Тази протестантска църква се свързва в наши дни най-вече с името на „майстора на светлината“. Гробът на известния художник Йоханес Вермеер се намира в нея и това я превръща в задължителна спирка на всички негови почитатели, които идват в Делфт.

 

По време на нашето посещение в Делфт – началото на април 2018 г., фасадата на кулата беше в ремонт, но пак можете да се види, че сградата е наклонена.

 

stara curkva delft 12

 

Разходка покрай най-стария канал в Делфт - Oude Delft, разкрива прекрасна гледка към тази величествена готическа постройка, която е изградена през 1246 г.

 

stara curkva delft 11

 

Преди това е имало на същото място друга църква, която съществувала близо два века. Инициатор за разширяването й бил служителят Вартоломей ван дер Мад. Идеята му хрумнала през 1240 година. Църквата носи името на неговия светец – свети Вартоломей. В църквата има макети как постепенно се е разраствала постройката.

 

stara curkva delft 3

 

Красивата кула с централен връх и четири заострени ъгли била добавена през 1325-1350 година.

 

Около 150 години Старата църква била най-високата сграда в района, но челното й място е отнето от конкуриращата я по величие Нова църква на централния площад в града.

 

Още при самото изграждане на Старата църква става ясно, че основите не са достатъчно здрави и високата пострайка започва да се накланя. Строителите се опитвали да компенсират наклона при всеки нов слой. Така се получило, че в цялата сграда само четирите кули горе на върха са вертикални.

 

Гледка към Старата църква в Делфт

Гледка към Старата църква в Делфт

 

Църквата е трябвало да бъде огромна, но пожарът в Делфт през 1536 година и протестантската Реформация слагат край на амбициозния проект. Изпочупват се и оригиналните витражи, които датирали от 1406 година. Братя Крабет, които имали славата на добри майстори, получили правото да създадат нови. Но те просъществували кратко. При големия взрив в града на 12 октомври 1654 година и тези витражи са унищожени и след това били заменени с обикновени стъкла дълги години.

 

В наши дни обаче витражите отново са гордост за Старата църква.

 

stara curkva delft 9

 

Обикновените стъкла са заменени с цветни витражи през 20 век. В момента църквата има 27 и всеки от тях разказва различна история.

 

stara curkva delft 8

 

Прозорците са като комикси. Колкото повече човек се вглежда в тях, толкова повече неща те му говорят.

 

stara curkva delft 7

 

Направени са именно с тази цел – всеки да разказва дадена библейска легенда. В Средновековието хората са били неуки и не са можели да следят богосложението, което било на латински.

 

stara curkva delft 6

 

Затова „Разказите от стъклата“ са служили за тяхното ограмотяване.

 

Друга гордост на църквата са нейните три органа.

 

stara curkva delft 5

 

Основният е дело на Кристиан Г. Ф. Вит, представител на известната фамилия майстори на органи – Бетц-Вит (Bätz-Witte).

 

stara curkva delft 10 organ

 

Датира от 1867 година. Има 2832 тръби. Слави се с богат и грандиозен звук. Може да произведе дори нежните звуци на флейта. Все още се използва всяка неделя.

 

Камбана Тринитас, известна още като Бурдон, която тежи 9 тона, също прославя Старата църква. Тя е най-голямата стара камбана в Нидерландия. Поставена е през 1570 година. Диаметърът й е 2,3 метра. Чува се при важни събития – например, кралско погребение.

 

Много известни хора са погребани в Старата църква.

 

stara curkva delft 13

 

Сред тях са двама герои на Нидерландия, спечелили си слава с морските битки. Единият е адмирал Маартен Тромт.

 

stara curkva delft 14

 

Другият е Пийт Хейн.

 

stara curkva delft 18

 

Тук е погребан и известният учен Антони ван Льовенхук, който свързва името си с микроскопа и е един от основоположниците на научната микроскопия. Поетът Хюберт Поот също почива в Старата църква.

 

Най-известната личност, поглебана в Старата църква, е художникът Йоханес Вермеер. Интересен е фактът, че славата му идва едва след смъртта му. Той умира в голяма бедност. Наричан е „майсторът на светлината“, а в днешно време се смята за може би най-големият холандски художник.

 

Vermeer centrum Delft 4-COLLAGE

 

„Живот след смъртта“ – това пише за него.

 

stara curkva delft 21

 

Творчеството му е оценено и добива популярност едва през 19 век след като получава признание от френския критик Теофил Торе Бюргер, който го нарича „Сфинксът от Делфт“, тъй като много малко се знае за автора на „Мона Лиза от Север“ – „Момичето с перлената обица“.

 

stara curkva delft 19

 

Когато Вермеер почива, той е бил много беден и никой не го оплаква. Погребан е в гроба на тъщата си.

 

stara curkva delft 20

 

Затова, че тленните му останки са в тази църква, напомнял години наред само малък камък с надпис с името му.

 

stara curkva delft 4

 

Едва през 2007 година в църквата се поставя по-внушителна надгробна каменна плоча, на която освен името на художника има и символа на гилдията „Св. Лука“, към която пренадлежал Вермеер.

 

stara curkva delft 3 vermeer grob

 

По време на нашето посещение в църквата на плочата бяха оставени свежи лалета вероятно донесени от почитатели на твореца. В наши дни всичко в града напомня за Вермеер и той е на голяма почит.

 

И един любопитен факт, който буди интерес и търсения. Има мнения, че ученият Антони ван Льовенхук е позирал за картините на Вермеер – „Географът“ и „Астрономът“ и дори се смята, че може да са били приятели, но няма данни това да е истина.

 

geograph astronom vermeer centrum delft-COLLAGE

 

Знае се само, че са живели в Делфт по едно и също време и са кръстени в Новата църква в една и съща седмица, но това не са достатъчни факти, за да е сигурно, че са били приятели.

 

Старата църква ще остави у нас и един мил спомен.

 

stara curkva delft vicky 22

 

Докато разглеждахме наоколо, изведнъж забелязахме, че малкият ни син е застанал до книгата с впечатления

 

stara curkva delft 15 vicky

 

И вписва своите мисли.

 

stara curkva delft 16 vicky

 

Прочетохме какво е написал.

 

stara curkva delft vicky 17

 

После ни обясни, че църквата много го е впечатлила.

 

stara curkva delft 17 vicky

 

Вермеер, красиви витражи, впечатляващ орган, огромна камбана, наклонена кула, много история – това предлага Старата църква в Делфт, която е задължителна спирка за всички посетители на спокойното градче.

 

Билетът от Новата църква важи и за Старата църква.

 

Полезна информация

Сайт: https://oudeennieuwekerkdelft.nl/

Адрес

Heilige geestkerkhof 25, 2611 HP Delft

Билети

Има билети за църквата, кулата (на Новата църква) и комбиниран

Възрастни: църква 5 евро, кула 4 евро, комбиниран 8 евро

Ученици до 11 години: 1 евро, 2 евро, 2,50 евро

Учениц до 18 години и студенти: 3,50, 2,50 и 5,50 евро

Деца до 5 г. – безплатно

Работно време

Април – Октомври: 10-18 ч.

В другите сезони работи по-кратко

В неделя не работи.

Ние посетихме първо Новата, а по-късно през деня и Старата църква. В рамките на ден и дори на половин ден могат да се посетят всички забележителности в Делфт. Огледайте работното време и така планирайте кога какво да видите. Почти всичко е на пешеходно разстояние. Обикновено се започва с центъра и забележителности там – най-вече Новата църква и кулата й, след това синьото сърце, а от другата страна на Новата църква, леко встрани, е Вермеер сентрум Делфт. На около 10 минути много спокойно разхождане е Старата църква. Разходката до там ще ви покаже канали и приятни малки улички в красивия Делфт.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".