Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » „Страшният съд“ на Микеланджело в 3D филм

„Страшният съд“ на Микеланджело в 3D филм

 

strashnia sud

 

„Страшният съд“ е фреска от италианския ренесансов художник Микеланджело. Тя представя второто слизане на Христос на земята и Страшния съд, който очаква всички грешници.

 

Фреската е разположена над олтара на Сикстинската капела във Ватикана. Изрисувана е между 1536 година и 1541 година. Микеланджело започва да работи по нея 20 години след като рисува тавана на Сикстинската капела. Фреската „Страшният съд“ е поръчана от папа Климент VII.

 

Сайтът „Italy Guides“ изготвя документален 3D филм за „Страшния съд“. Има английска и италианска версия.

 

Английска версия:

 

 

Чрез 3D филма образите, включени в шедьовара на Микеланджело, почти „оживяват“ и може да се усети още по-добре драматизма на сцената, когато Исус Христос слиза повторно на Земята.

 

Италианска версия:

 

 

Христос се намира в средата с вдигната ръка – поза, която подсказва, че е дошъл да раздава справедливост. До него е Дева Мария, която е обърнала глава. Около Христос са светците, умрели от мъчителна смърт. Всеки от тях носи уреда, който е причинил смъртта му. Например, свети Вартоломей държи кожата си, тъй като е бил одран жив. Микеланджело е нарисувал себе си в одраното лице.

 

Вдясно от Христос са праведниците, а вляво – грешниците.

 

Last_Judgement_(Michelangelo) (1)

 

Най-долу вляво е Минос, съдникът на подземното царство. В неговия образ Микеланджело изобразява папския церемониал-майстор Биаджо де Чезена, който не е харесвал творбата. Според него не е била подходяща за такова свято място, а за бани и таверни. Микеланджело му отмъщава като го рисува в образа на Минос и му добавя магарешки уши, символ на глупостта. Змия е обвита около тялото му, за да прикрие голотата му.

 

Почти 400 образа са включени във фреската „Страшният съд“. Липсва оптимизма, който се усеща в сюжетите, изрисувани на тавана.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".