Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID+ » COVID и богатите » Сървайвализъм – как супер богатите от Силициевата долина се подготвят да оцелеят при Апокалипсис

Сървайвализъм – как супер богатите от Силициевата долина се подготвят да оцелеят при Апокалипсис

Милиардерите от Силициевата долина гледат на бедствията математически

seascape-1239727_640

 

 

Философията на супер богатите от Силициевата долина

 

Стив Хъфман, съосновател на Reddit, известен с ника си spez, отдавна се подготвя да оцелее при бедствие. До 2015 г. е бил късоглед. След това решава да си направи лазерна операция. Не, Хъфман не го прави, заради някакво удобство сега. Той го прави, за да подобри шансовете си да оцелее при някакво бедствие – без значение дали е природно или друго.

 

Сървайвализмът като социално движение и философия съществува отдавна, но в последните години е привлякъл за свои последователи едни от най-богатите хора. Особено популярно е в Силициевата долина сред основателите и управляващите на технологични компании.

 

Статията „Подготовката за Съдния ден на супер богатите“ на списание „Ню Йоркър“ от 2017 година очертава основните идеи на сървайвализма сред най-заможните в САЩ.

 

Стив Хъфман е млад, много богат, с много идеи и с много успешни проекти. Роден е през 1983 година. Започва да програмира на 8-годишна възраст. Завършва компютърни науки в Университета на Вирджиния през 2005 г. Притежава много умения, сред които и това, че е отличен танцьор. Отдавна е последовател на сървайвализма. Има на разположение няколко мотоциклета, куп оръжие и патрони, много складирана храна. Смята, че с тази подготовка може да оцелее в дома си за известно време при бедствие.

 

Антонио Гарсия Мартинес е друго известно име сред богатите успели, подкрепящи сървайвализма. Той е бивш продуктов мениджър във Фейсбук и бивш анализатор в една от най-старите инвестиционни банки в света Голдман Сакс. Завършва физика в престижния Калифорнийски университет, Бъркли. Автор е на бестселъра „Маймуни на хаоса“ (Chaos Monkeys: Obscene Fortune and Random Failure in Silicon Valley“). Мартинес купува 5 декара залесена земя на тихоокеански остров. Доставя генератори, слънчеви панели и патрони. Той иска да има убежище, което е далеч от градовете, но не е напълно изолирано. Приема направеното като „малък островен проект“. Иска да общува и с други, с които заедно да се справят при Апокалипсис.

 

Как общуват богатите сървайвалисти?

 

Обикновено чрез затворени групи в социалните медии, например във Фейсбук. Там се обменя информация за противогази, бункери, безопасни места на планенатата след изменението на климата. Член на Фейсбук група, който ръководи инвестиционна компания, споделя пред „Ню Йоркър“:

 

„Държа хеликоптер, който е постоянно зареден с гориво, и имам подземен бункер със система за филтриране на въздуха.“

 

Той разказва още, че много от другите сподвижници на философията, са закупили оръжия, мотори и златните монети.

 

„Това вече не се среща рядко.“

 

Тим Чънг, възпитаник на престижния Станфорд и директор на компанията за рисков капитал Mayfield Fund, разкрива, че богатите сървайвалисти се срещат често. Вечерят заедно. Обсъждат финансови въпроси и резервни планове за оцеляване. Мнозина се запасяват с биткойни и криптовалута, а също е важно да имат и втори паспорт, който да се ползва при нужда. Купуват се ваканционни домове в други държави, които биха могли да бъдат убежище при бягство. Тим Чънг откровено споделя, че се запасява с недвижими имоти, за да има повече варианти за убежище. Той и съпругата му, която работи в сферата на технологиите, винаги държат подготвен багаж за себе си и малката си дъщеря. Те искат да са готови за бърза евакуация, ако има бедствие – гражданска война, голямо земетресение. Чънг описва състоянието на духа си като колебае между оптимизъм и чист ужас.

 

Марвин Ляо, бивш изпълнителен директор на Yahoo, се притеснява, че неговите тайници с храна не са достатъчни. Той иска винаги да може да защити жена си и дъщеря си. Няма оръжия, но пък има важни умения – посещавал е уроци по стрелба с лък.

 

Скъпи забавления за програмисти

 

За някои това са скъпи забавления за мъже програмисти, наричащи се “brogrammers” („bro“ – „брато“ и „programmers“ – „програмисти“), но за други – не.

„Смъртоносно влияние“

 

За съоснователя на Reddit Стив Хъфман как да оцелее при бедствие е тревога от години. Всичко започва през 1998 г., когато гледа „Смъртоносно влияние“ („Deep Impact“). Във филма се разказва как огромен астероид ще се сблъска със Земята до дни, но учените са започнали са строят пещери под земята, за да предотвратят унищожението на човечеството. Произволно са избрани 800 000 души и 200 000 учени и лекари, които да останат в пещерите и да оцелеят.

 

 

Стив Хъфман е впечатлен от филма. Някои сцени са снимани близо до гимназията, в която е учил. „Смъртоносно влияние“ му показва възможен сценарий за бедствие. Той вижда как всички се опитват да се измъкнат, но са заседнали в задръстване. Така му хрумва идеята, че трябва да притежава мотоциклет.

 

Радикална самостоятелност

 

Хъфман често се включва във фестивала Бърнинг мен в пустинята Невада, където артисти се смесват с магнати. Той се влюбва в един от принципите „радикална самостоятелност“. Приема го и за него това означава:

 

„Щастлив да помага на другите, но нежелаещ да го изисква от другите“.

 

Стив Хъфман също смята, че в случай на бедствие ще търси някакъв вид общност. Възприема се като добър лидер и смята, че това негово качество ще му е полезно.

 

Като човек, който е сред основателите на Reddit – общност, в която се водят хиляди дискусии, Хъфман е осъзнал предимствата и недостатъците на социалните медии. Технологиите промениха начина на общуване между хората, но социалните медии увеличават обществения страх. Хъфман става свидетел как хората се паникьосват по-лесно, когато са заедно. Категоричен е, че Интернет улесни хората да бъдат заедно, но в същото време мрежата често и предупреждава хората за възможни рискове. Много преди финансовата криза да се превърне в новина на първите страници в медиите, в социалните медии хората вече са започнали да си шушукат за това.

 

Страх от повторение на „Руската революция“, но в Силициевата долина

Страховете на ръководещите технологични компании, често са свързани не само с природни бедствия, но и с гражданско недоволство. Породени са от факта, че изкуственият интелект ще отнеме все по-голям дял от работните места. Това ще доведе до огромно недоволство срещу Силициевата долина. Масата от хора ще се обърне срещу богатите и срещу технологичните иновации. Големите притеснения са да не ги сполети това, което се е случило в Русия преди 100 години – Октомврийската революция.

 

Може би единствено съоснователят на PayPal Макс Левчин, роден в СССР (Киев, Украйна), мисли по-различно от своите колеги. За него подготовката за оцеляване на супер богатите е морална грешка. Той смята, че трябва да се инвестира в решения, а не да се избяга.

 

Какво е общото между богатите сървайвалисти?

Джъстин Кан, възпитаник на Йейл, интернет предприемач и съосновател на стрийминг платформата Twitch, също е един от сървайвалистите. Той ясно вижда какво ги обединява всички успешни и богати, особено в сферата на технологиите и финансите:

 

„Много пари и ресурси“.

 

И още нещо важно – защо е цялата тази подготовка за голямото бедствие:

 

„Това е като вид застраховка“.

 

На риска се гледа математически

 

Ишан Вонг, възпитаник на престижния Carnegie Mellon University, бивш служител във Фейсбук и в PayPal, бивш главен изпълнителен директор на Reddit, също си прави лазерна операция на очите или както се изразява прибягва до „външна помощ, за да има перфектно зрение“.

 

„Повечето хора просто предполагат, че ще се случат невероятни събития.

Технически подготвените хора са склонни да гледат на риска математически.

Те не смятат, че непременно ще се случи колапс. Смятат, че е малко вероятно събитие, което обаче може да причини значителни щети.“

 

В зависимост от това колко пари има всеки, нормално е богатите да похарчат известна сума, за да се застраховат срещу очаквано бедствие. Логично е да го направят, смята Вонг.

 

 

„Застраховка срещу апокалипсис“

Изследване на Нешънъл Джиографик показва, че за 40% от американците презапасяването с продоволствия и изграждането на бомбоубежища е по-разумна инвестиция отколкото заделянето на средства за пенсия, пише Ню Йоркър.

 

Над 50% от милиардерите в Силициевата долина имат  „застраховка срещу апокалипсис“ под формата на убежище в САЩ или в чужбина, споделя съоснователят на Reddit Хофмън. Това обикновено върви с решението да се притежава и ваканционен имот.

 

Нова Зеландия – предпочитаната държава за убежище при катаклизъм

 

Рийд Хофман, възпитаник на Станфорд, Интернет предприемач и съосновател на LinkedIn, разказва интересна случка. Споделил на приятел, че ще ходи до Нова Зеландия. Веднага той го попитал:

 

„О, ще се застраховаш ли срещу Апокалипсис?“

 

Нова Зеландия е предпочитаната държава за убежище при катаклизъм.

 

Съоснователят на Reddit Стив Хъфман ракрива тайният код.

 

„Да кажеш, че купуваш къща в Нова Зеландия, е нещо като намигване – не са нужни повече думи.

Това е като масонското ръкостискане.

Веднага другият ще ви отговори:

„О, знаете ли, имам един брокер, който продава силози от междуконтинентална балистична ракета. Изглеждат сякаш биха били добре да се живее в тях.“

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".