Рубрики
Начало » Интересно » Госпожица Софийка първа се венчава на колело в България в началото на 20 век

Госпожица Софийка първа се венчава на колело в България в началото на 20 век

 

imageedit_18_8990280866

 

Госпожица Софийка Маркова е първата дама у нас, която решава да се венчае на колело. Това се случва малко преди България да обяви своята независимост. На 24 април 1908 г. госпожица Софийка и младоженецът – господин Никола Пецев реализират мечтаната си велосватба. Сватбената процесия си е като всяка друга. Свещеникът също е на линия и кара велосипед до младоженците. Следват ги кумовете, а после се стичат велредичката на роднините.

 

Сватбеното пътешествие също е на две колела. Новото семейство Пецеви прави велопоход между Княжево и Владая.

 

Този модерен план за венчавка напълно се различава от традиционните ритуали, господстващи в Шоплъка. Затова пък вече повече от век имената на госпожица Софийка и господин Никола се нареждат сред най-запомнящите се младоженци по нашите ширини. България може и да няма в пълна гама от чара на Бел епок, както е във Франция и в други европейски държави, но в първите години на 20 век бележи също своя разцвет, бързо развитие и модернизъм и удивява всички с този ярък прогрес.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".