Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Как Св. Георги се явява в сънищата на баба Янка и й казва къде има имане

Как Св. Георги се явява в сънищата на баба Янка и й казва къде има имане

Пътеписи от България

 

imane velingrad 2

 

Свети Георги на три пъти се явява насън на баба Янка Пантева от село Каменица (днес квартал на Велинград) през 20-те години на XX век. Посочва в сънищата й къде има съкровище. Мястото е на една поляна на върха на местността Гергьовица, наричана още Гергевана. Баба Янка и мъжът й Пантелей грабват лопати, кирки и започват да копаят. Копаят, копаят, но нищо не откриват. Само съселяните им започват да им се присмиват

 

„Търсите имане на гола поляна.“

 

Свети Георги пак се присънил на баба Янка и този път й разкрил защо нищо не откриват. Трябвало да копае мъж на име Георги.

 

imane velingrad 3

 

Баба Янка отишла при съселяните си и им се примолила за помощ:

 

„Само мъж на име Георги би могъл да открие основите на стария манастир „Св. Георги“.

 

imane velingrad 5

 

На помощ се притекъл бай Георги Узунов. Сънят се оказал истина. Още на третата копка, кирката на бай Георги попаднала на зид. Там били погребани през 13-14 век духовници.

 

imane velingrad 1

 

Селяните намерили църковна утвар, накити и съд с венециански монети. Веста се разнесла светкавично.

 

imane 6

 

Никой не посегнал да грабне от имането. То било определено за построяването на нов параклис върху основите на стария средновековен манастир „Св. Георги“.

 

imane velingrad 4

 

Селяните занасят съкровището в Пловдив и предлагат на Народната библиотека и музей в града да го откупи. Така погребалните дарове постъпват през 1926 г. във фонда на музея, а през април 2019 година гостуваха в музея на Велинград.

 

На мястото на стария манастир е изграден и зографисан нов параклис на името на Свети Георги, а през 1928 г. е осветен. Така сънят на баба Янка помогнал на цялото село да си имат нов параклис, а легендата за нея останала и се разказва вече няколко поколения.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".