Рубрики
Начало » Интересно » Почитаме Св. св. Константин и Елена

Почитаме Св. св. Константин и Елена

 

sveti  Konstantin i Elena

 

На 21 май православната църква почита Св. cв. Константин и Елена.

Честит празник!

Честит имен ден на всички, които празнуват днес – Константин, Елена, Елеонора, Елица, Динко, Динка, Ели, Елин, Еленко, Елка, Илона, Койчо, Коста, Костадин, Костадинка, Костадинко, Констанса, Констанца, Кунчо, Ленко, Станимир, Станимира, Станка, Стоил, Трайко!
Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.

konstantin i elena


Обичаи за празника на Св. Константин и Елена


Танц върху жарава, познат още като нестинарство, е най-силният обичай на празника на Св.Св. Константин и Елена – на 21 май, изпълняван предимно в Странджа. Този огнен ритуал е вид древен култ към слънцето. В традиционната народна култура на българите е широко разпространена представата, че земният огън е отражение на небесното светило. И през пролетта, когато слънцето се възражда след зимата, се практикуват различни огнени обреди. Вярва се, че така хората стимулират по магически път слънцето, за да им донесе плодородие и здраве. Най-пряко съприкосновение с огъня е обичаят да се прескачат разпалени огнени клади.
21 май нестинарство.

Има поверие, че който е прескачал огъня, ще бъде здрав през годината. Но нестинарите правят много повече – те влизат боси в пламтяща жарава и играят ритуален танц. Жаравата обаче не обгаря босите им нозе, тъй като те правят всичко това с вяра, твърдят нестинарите. Те вярват, че когато играят боси по жаравата, светците-покровители Константин и Елена ги пазят и им проправят пътека в жаравата. Ето защо и по време на този древен ритуал, нестинарите държат в ръцете си икона на син и майка Светите Константин и Елена.

В чест на светците жените пък правят обредни курбани. Това е особено важно, ако някой от родата е прекарал тежка болест или премеждие.
За мъжете, които си харесат булка на 21 май, се вярва, че ше са късметлии – съпругите им ще са отлични домакини и ще им раждат синове.

sveti  Konstantin i Elena 2

Значение на името Константин

Името „Константин“ означава постоянен, търпелив и идва от гръцки език „constant“.

Значение на името Елена

Произходът на името „Елена“ е от старогръцки — Ἑλένη. Етимологията е нееднозначна — обикновено се превежда като „светлина“, „ореол“, „сияние“, но също и като избраница.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".