Рубрики
Начало » Блог » 5 книги, с които да опознаете французойките и радостта от живота по френски

5 книги, с които да опознаете французойките и радостта от живота по френски

 

5 knigi frenski jan 2020

 

Месец януари на 2020 година ми беше с приятни (книжни) разходки из Париж сред красиви французойки и с вкусни френски гозби. Подарих си 5 книги на френска тематика, от които усещането на радостта от живота по френски беше наистина много силно.

 

1. „Французойките не пълнеят“ на Мирей Джулионо

Тази книга е наистина класа. Авторката е французойка, която ръководи компания за луксозно френско шампанско, но и по удивителен начин владее всички френски хитрини и в кухнята, и в живота, за да може да изпитва пълно удоволствие. Книгата е издадена преди години. Открих я в антикварна книжарница. Разбирам защо е така препоръчвана от други автори, които пишат на френска тематика. Научих много от нея. Препоръчвам горещо за дами на различна възраст и за семейната библиотека!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

„Французойките не пълнеят“ – книга КЛАСА!

 

2. „Парижка тайна“ на Карън Суон

Авторката е англичанка, но чудесно ни въвежда в света на френския елит чрез опознаване на семейство Вермей и техния забравен апартамент в 14-ти район в Париж. Карън Суон е бивш моден журналист. Тя успява да ни разкрие по неповторим начин френския лукс и изискан живот. Разхожда ни в тайната градина на луксозната марка Ермес, по шикозни френски плажове и в чудни имения, където разглеждаме класически коли. Научаваме много за света на изкуството и за живота на богатите колекционери. Мадам Вермей е истинска икона на елитната френска прослойка BCBG, за които обичам да пиша често. С удоволствие проследявах малките детайлчета, които е оставила Карън Суон в романа си, а аз си издирвах още информация за луксозни модни марки, които споменава.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

На какви марки дрехи, обувки, аксесоари, мебели, вина и коли са почитатели богатите колекционери от света на изкуството?

3. „Как да бъдеш парижанка, където се намираш“ – Ан Бере, Одре Диуан, Каролин дьо Мегре, Софи Ма

Това беше първата книга, с която започна тази моя вълна на френска тематика (януари 2020). Забавна, свежа и много френска. Хареса ми. И сега, когато ме делят дните от прочитането й, у мен се е запечатала една интересна родителска философия – „Детето на парижанката не е цар, а сателит на майка си„, което е много различно от нашето разбиране. Забавлявах се и с въпроса: „Защо парижанките не носят фалшиви дизайнерски чанти?.

 

4. „Французойките не спят сами“ –  Джейми Кат Калън

На тази книга попаднах случайно, докато пазарувах в супермаркет. Нямах никакви отзиви и никакви очаквания. Взех я, защото бях на френска вълна. Заглавието беше атрактивно, но някак ми прозвуча доста недискретно, дори леко цинично. Не беше твърде френско за мен. Авторката е американка с баба французойка. Наблюденията й за французойките ми допаднаха и сред тях имаше много интересни, но когато правеше паралели с американките – твърде ме отблъскваше, тъй като бяха силно патриотични в стил: „ние сме деца на велика, голяма, богата държава“. И през няколко страници вметваше, че Франция е малка държава и затова там всички се познават. И по тази логика французойките не развалят контактите си с бившите си любовници, защото все някъде могат да се срещнат. И въпреки някои минуси, които аз усетих тъй като не съм представителка на целевата аудитория – не съм американка, книгата е добра. Благодарна съм й, че там видях препоръката за „Французойките не пълнеят“. Явно Джейми Кат Калън се беше опитала да направи американския отговор на по-старата книга на Мирей Джулионо с паралел между французойките и американките. Не очаквах много от книгата, но имаше доста моменти, които все пак ми допаднаха. Запомних правилото на французойките – на 1 чаша вино се пие 1 чаша вода.

5. „Радостта от живота по френски“ – на Доминик Баро и Люк Милар

 

Тази книга я очаквах с голямо нетърпения и я поръчах още преди да беше излязла. Може би имах много големи очаквания. Уводът ми допадна, но след това не ми се стори така силна. Обичам да има повече полезна информация, която да научавам. А в нея бяха преди всичко есеистични разсъждения по различни теми за радостта от живота по френски. Ако търсите леко и ненатоварващо четиво за Франция, заслужава си да я прочетете.

 

Очаква ме още една книга на френска тематика: „Париж – радостта от живота“ на Димо Райков.

 

ПРОЧЕТЕТЕ интересни цитати от тези книги в рубриката „ЦИТАТИ ОТ КНИГИ„.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".