Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Автобусът на близкото бъдеще

Автобусът на близкото бъдеще

обн. 29.5.2016 

 

avtobus tunel1

 

 

Всеки знае какво означава задръстване от коли по пътищата на големите градове. Каквито и мерки да се предприемат, проблемът си остава. Дори и по-свободната бус-лента не е спасение. Китайците са разработили проект за автобус на бъдещето, който може да облекчи доста трафика, а и да се движи много по-бързо.

 

На английски това модерно чудо носи името „3D Express Coach“, а понякога го наричат „автобуса-тунел“. Проектиран е от Shenzhen Hashi Future Parking Equipment Company през 2010 г. Представен е на 13-то междунароно хай-тек изложение в Пекин през 2010 г. Веднага спечели симпатиите на световната общественост. На същото изложение, но през 2016 година, е показан първият работещ модел. Първо ще се появи такъв автобус в китайския град Цинхуандао. Още четири китайски градове са заявили, че ще подкрепят проекта.

 

Автобусът ще се движи по определен маршрут. Купето му обхваща ширината на две ленти за движение. Ще бъде висок 4 до 4,5 метра. Другите превозни средства по-ниско от 2 метра ще могат да преминават под него.Този автобус-тунел ще намали драстично задръствания. Ще може да превозва до 1200 пътника. Те ще се качват със специални асансьори на по-високото ниво. Ще се движи с 60 км/ч. Той ще намали задръстванията с 20-30%.

 

Автобусът-тунел ще замени 40 обикновени автобуса и така ще спести 860 тона гориво и 2640 тона въглеродни емисии, които тези 40 автобуса биха произвели за една година.

 

 

Изчисленията през 2010 година сочеха, че проектът струва 74,5 милиона долара – за изграждането на автобуса и за 40-километрово трасе за него. През 2016 година беше съобщено, че всеки автобус ще струва 4.5 милиона долара.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.