Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Американците от азиатски произход са най-образованата и най-заможната група в Америка

Американците от азиатски произход са най-образованата и най-заможната група в Америка

„Азиатците са новите евреи на Америка“

 

woman-801872_640

 

„Отидете в някоя библиотека и ще видите само азиатци, евреи, индийци и мюсюлмани“, пише в коментар на Facebook страницата на The Wall Street Journal под статията, която предизвика големи дискусии – „Възходът на нацията-тигър“ („Rise of the Tiger Nation“) от Ли Сигъл.

 

Азиатците са новите евреи на Америка, пише в други коментари по статията като се прави сравнение с успехите на евреите в САЩ през последния век.

Изследване на Pew Research Center, дало повод за така дискутираната статия, сочи, че американците от азиатски произход са с най-високи доходи, най-образовани и най-бързонарастващата група в Америка в сравнение с другите раси. Те са най-доволни от своя живот, от финансите си и от развитието на държавата. Държат и най-много в сравнение с другите на семейните ценности, на женитбата, на родителството, на упоритата работа и на кариерата.

Досега подобен успех са имали само евреите в Америка. Преди години, подобно на положението на азиатците в момента, много елитни университети са налагали квоти за прием на евреи. Сега азиатците също се сблъскват с този проблем. Те трябва да изкарват много по-високи резултати на тестовете, например, в сравнение с бялото население, за да вземат „златен билет“ за достъп до престижно образование.

 

Какво отличава азиатците от евреите в САЩ?

 

Нещо интересно, което различава азиатците от евреите в САЩ.

Евреите са основно в политиката и в бизнеса в Америка.

При азиатците е различно. Те гледат да избягват сфери, които са свързани с много емоции при американците. Например, рядко можете да видите азиатци в политиката или в сферата на развлеченията. Опитват се да не предизвикват завист с появи в политически дискусии или на големия екран. Насочват се към адвокатски и лекарски професии. А в коментарите на Фейсбук страницата на The Wall Street Journal се допълва и Силициевата долина.

Азиатците в САЩ също така най-много се доближават до американската мечта за успех въз основа на лични качества и воля.

 

Деление между самите азиатци

 

Интересно деление има между самите азиатци.

Например, индийците и филипинците живеят материално най-добре в сравнение с другите подгрупи.

Японците и филипинците най-често се женят извън групата си.

Китайците пък споделят, че се справят материално по-добре в сравнение със своите родители.

 

Статията в The Wall Street Journal ни припомня и книгата на Еми Чуа за китайските майки-тигри и за модела на „перфектните деца“.

 

И за финал се връщам към коментара, който цитирах в началото.

 

„Има много други раси, които са също толкова добри, но това, което отличава азиатците от тях е отношението към училището и бъдещето. Наистина не вярвам, че сме по-умни, ние просто слагаме акцент на образованието, спестяванията и на упоритата работата.“

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.