Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Българските имоти най-популярни сред руските висши държавни служители

Българските имоти най-популярни сред руските висши държавни служители

 

more bulgaria

 

България е най-популярната държава сред руските висши държавни служители за купуване на недвижими имоти, пише електронното издание vedomosti.ru. На второ място е Италия, а на трето – Испания.

Руската Дума се кани да гласува поправка, че се забранява на държавни служители – депутати, сенатори, чиновници и военни, да имат имоти в чужбина. По тази причина vedomosti.ru решават да прегледат няколко хиляди декларации от 2011 година на висши държавни служители и установяват, че няколко стотин души вече притежават жилища в чужбина.

На първо място в избора на висшите руски служители е България. Водещ е принципът – цените на жилищата са на достъпни цени.

„Търсехме място, където да расте нашият малък син. По това време в България цените бяха най-ниски в сравнение с други интересни държави. Водещи показатели за нас бяха – добро място с добра инфраструктура, топло море, пресни плодове. Това е всичко, което е необходимо за децата. „- казва заместник-генералният директор на Агенцията за гарантиране на влоговете Андрей Мелников пред vedomosti.ru. Той и съпругата му си купуват апартамент от 101 кв. м в Бургас преди шест години.

Депутатът Дмитрий Гудков избира България по същите причини. Той купува малък двустаен апартамент (86 кв. м.) преди около четири години: „Недвижимите имоти в България са много по-евтини, отколкото лятна резиденция в предградията на Москва, а климатът е много подходящ за деца.“

Съпругата на заместник-министъра на финансите Сергей Сторчак има апартамент от 40 кв. м в ски-курорта Банско. Тя го е купил през 2008 г. „Съотношението цена – качество е феноменална. Особено на фона на цените в Москва“, споделя тя.

„България не се счита за най-елитния клас на пазара на недвижимите имоти. Не може да се сравнява с Монако, Лондон или Ню Йорк – казва Георгий Качмазов, управляващ интернет портала за собственост в чужбина – Tranio.ru. Имоти се купуват най-вече за отдих. Не е трудно купуването на собственост от чужденци.“

Най-скъпите български имоти са в София – средната цена е от 750 евро/кв. м, но могат да се намерят жилища и за 340 евро/кв. м в Шумен, например, отбелязва изданието.

На второ място по популярност сред висшите руски държавни служители е Италия – общо 10 души. Обикновено се търсят вили тип Медичи с огромни парцели земя, лозя и маслинови горички. Но пък има и с апартаменти. Интересното е, че апартамент в Италия излизал 10 пъти на по-ниска цена отколкото в Москва.

На трето място е Испания, където пет руски депутата имат имоти. „Входният билет“ за имот в тази държава започва от 1000 евро/кв. м. Държавата се определя като прекрасно място за пенсионирани висши държавни служители.

Финландия се оказва също желана страна за чуждестранни имоти. Причината – близостта до Русия и добрата логистика.

Гърция пък изобщо не е сред популярните държави за чуждестранни имоти на руския държавен елит.

В Руската Дума са се оформили два лагера по отношение на чуждестранните имоти на висшите държавни служители. Едните искат само да бъдат декларирани, другите обаче настояват всички, които имат жилища в чужбина, да ги продадат до 6 месеца, в противен случай ще последват жестоки наказания – глоба от 10 милиона рубли и до 5 години лишаване от свобода.

Кои служители имат имоти в България и в други държави, можете да прочетете в http://www.vedomosti.ru/.

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.