Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Свирил ли е Ференц Лист в Русе?

Свирил ли е Ференц Лист в Русе?

Ценно е да знаеш!

 

imageedit_15_9529281680

 

 

Легенда, достойна за превръщането й във филм, разказва как унгарският пианист Ференц Лист е „свирил през 1875 г.“ в Русе, носещ тогава името Русчук. Той пристига в града след посещение в Санкт Петербург и преди да замине за Цариград. На концерта е „присъствал Мидхат паша“, който е бил управител на Дунавския вилает, а Русчук е столица на модерната област. В историята е включен и още един унгарец – Павли, съратник на Лайош Кошут в Унгарската революция от 1848/49 г. След потушаването на революцията се установяват по нашите земи. Павли остава в Разград, а Лайош Кошут – в Шумен. Пианото, за което се говори, е собственост на Павли. Знае се дори марката: BOOSEY&Co, произведено през 1800 г. в Лондон. Според легендата, „пианото е пренесено с волска кола до Русчук, за да може да свири на него Ференц Лист“. Унгарският пианист дори оставя автограф върху инструмента и добавя датата.

 

Свирил ли е действително Ференц Лист в Русе?

Този въпрос ме заинтригува и реших да го проуча.

 

Легендата за русенската следа в живота на Ференц Лист е много любопитна, но още на пръв поглед включва доста неточности.

 

Годината на концерта

 

Възможно ли е концертът да бъде през 1875 г. в Русчук?

Русе, Феликс Каниц (обработена снимка)

Русе, Феликс Каниц
(обработена снимка)

Посочената година на концерта – 1875 г., не е възможна, ако са присъствали  на него Ференц Лист и Мидхат паша в Русе.

 

Мидхат паша е управител на Дунавския вилает между 1864-1868 г., т.е. почти 10 години по-рано.

Последният професионален концерт на Ференц Лист е през 1847 година.

 

Възможно ли е концертът да бъде през 1847 г. (или по-рано) в Русчук?

 

Рисунка на Русе през 1844 г.

Рисунка на Русе през 1844 г.

 

Годината на последните концерти на Ференц Лист – 1847, ме накара да потърся доказателства дали е възможно точно тогава (или преди това) да се е провел концерта в Русе. Разбира се, няма как да е присъствал на него Мидхат паша, а и Русчук още не е столица на Дунавския вилает, но пък е бил спирка при пътуванията на австрийските параходи по маршрута Дунав-Черно море, по който през 1841 г. пътешества Ханс Кристиян Андерсен и наистина минава покрай Русчук и пише за него в книгата си. Така че щом разказвачът на приказки е достигнал до Русе, би било възможно това да го направи и един постоянно гастролиращ музикант.

 

Ако разглеждаме 1847 г., без да проучим графика с концерти на Ференц Лист, отново възниква неточност и няма как да е участвал унгареският съратник на Лайош Кошут, който се настанил в Разград и според легендата е помогнал за реализиране на концерта със своето пиано. Унгарската революция е през 1848/1849 г., т.е. 1-2 години след последния концерт на Лист.

 

Лайош Кошут

Лайош Кошут

 

След като не успях да потвърдя присъствието на унгареца Павли и неговото пиано на евентуалния концерт в Русе на Ференц Лист, реших да се насоча в проучване дали изобщо е имало някога такова изпълнение – дори и да не е с присъствието на Мидхат паша или с пиано на съратник на Лайош Кошут.

 

Свирил ли е наистина Ференц Лист в Русе?

 

Отново си зададох този въпрос след като отпадна вариантът за 1875 г. и за присъствието на Мидхат паша и на пианото на Павли.

 

Ференц Лист е роден на 22 октомври 1811 г. Умира на 31 юли 1886 г. Той е известен с множеството си концерти из Европа до средата на 19 век. Негови биографи събират документи за всичките му изпълнения и за много от тях има свидетелства по дни. Последните му официални концерти са през 1847 г..

 

 

 

Интересни съвпадения: Концертите на Ференц Лист в Цариград са през 1847 г.

 

Интересно съвпадение е, че през 1847 г., т.е. малко преди края на кариерата си на гастролиращ пианист, Ференц Лист посещава Османската империя. И следва още едно съвпадение с русенската легенда, в която се споменава, че попада в Русчук след посещение в Санкт Петербург и преди да замине за Цариград. Действиетелно Лист първо има концерти в Русия, а след това на 8 юни 1847 г. отплава с кораб по Черно море за Цариград. Както става ясно от пътешествието на Ханс Кристиян Андерсен, по това време е имало параходи, които обслужват маршрута Дунав-Черно море. Ференц Лист обаче не е посещавал Русе, а е бил в Галац, където дори изкарва карантина. От Галац се отправя към Цариград, където остава за няколко седмици до 13 юли 1847 г. и дава няколко частни и публични концерта.

 

След посещението си в Цариград, Ференц Лист отново потегля към Русия. В Галац пак е под карантина. Юли и август 1847 г. е в Одеса, където има 10 концерта. През септември 1847 г. е в Елисаветград, където са последните му професионални концерти.

 

Източници за българския концерт на Ференц Лист у нас 

 

Ференц Лист

Ференц Лист

 

Не само в български източници, но и в няколко чуждестранни открих, че е възможно Ференц Лист да е свирил по българските земи. Предполагаше се, че е възможно, тъй като унгарският пианист е имал няколко концерта из румънски градчета и на Балканите, но в земи, които са свързани с Австрийската империя.

 

За България се цитира статия на български автор от 60-те години, която е писана на руски. Открих статията. В нея обаче не се говори за посещение на Ференц Лист, а за произведенията му и тяхното изпълнение по нашите земи.

 

Така до този момент в проучванията ми не се потвърди легендата, че Ференц Лист е свирил в Русчук с пиано на съратник на Лайош Кошут, но историята е вълнуваща и е възможно да има доза истина в нея, като във всяка легенда. Историята на самото пиано заслужава да се проучи внимателно, тъй като със сигурност крие много реални спомени.

 

Не Русе, а Елисаветград

 

Проучването ми не откри Ференц Лист да е свирил в родния ми град Русе, но с изненада разбрах, че не само има концерти в родния град на съпруга ми, но и са последните в кариерата му на пианист – в Елисаветград, известен дълги години като Кировград, а сега се казва Кропивницки (Украйна). Покрай тази история научих, че от този град е и бащата на Дора Габе – Петър Габе. 

Въпросът дали е свирил Ференц Лист в Русе възникна след като гледах филм за дунавския ни град и в него се споменаваше, че е посещаван от унгарския пианист и от датския разказвач на приказки Ханс Кристиян Андерсен. Проучването ми за връзката на Андерсен и Русе се оказа по-успешно. 

 

Ханс Кристиян Андерсен през 1835 г.

Ханс Кристиян Андерсен през 1835 г.

 

Действително Ханс Кристиян Андерсен пътешества край Русе и се знае дори датата – 8 май 1941 г. Той описва пътуването си с кораб по Дунава покрай българските земи, където има няколко страници за Русе и други наши градове. И докато паралелно проучвах Ханс Кристиян Андерсен и Ференц Лист открих, че двамата велики мъже се срещат през 1842 г., малко след пътешествието на датчанина тук и точно в годината, когато излиза книгата му с пътеписи за Русе и дунавското пътуване. 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Ханс Кристиян Андерсен пътешества край Русе и други български градове през 1841 г.

Сър Артър Евънс – един истински Индиана Джоунс броди из Русе през 1872 г. и улавя патриотичното настроение сред българите

Торта Гараш е създадена в луксозен хотел в Русе през 19 век

 

 

източници:

 

Пиано на Лист чака меценат

Как „селяните“ от Разград доставиха пиано на Русе, когато там такова още нямаше…

Ференц Лист в Русе

Ferenz Liszt in Instanbul

Franz Liszt: A Research and Information Guide

Franz Liszt: The virtuoso years, 1811-1847

Произведения Ференца Листа в Болгарии – С. Петров

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".