Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Ръководство как се става благовъзпитана млада дама като в романите на Джейн Остин

Ръководство как се става благовъзпитана млада дама като в романите на Джейн Остин

 

jane austin pride and prejudic

 

Благовъзпитаните млади дами трябва да притежават много таланти, които започват да развиват още от съвсем ранна възраст, пише изследователката на творчеството на Джейн Остин Маргарет С. Съливан в книгата „The Jane Austen Handbook“. Те трябва да могат да изнасят концерти като свирят на пиано, трябва да могат да разговарят на френски, трябва да могат да превеждат любовни италиански песни, да рисуват, да бродират и какво ли още не. Интензивният процес на обучение започва още в ранното детство и продължава до женитбата, а след това вече могат да почиват и да се радват на щастливия си семеен живот.

 

Учене на няколко чужди езика

 

Благовъзпитаните млади дами трябва да са знаят много добре френски, а така също и да са запознати с италианския, за да могат да превеждат италиански любовни песни. Не е необходимо да знаят гръцки или латински, защото ще ги вземат за твърде големи интелектуалки.

 

Основни познания по география и история

 

Момичетата трябва да имат основни познания по география и история. Ако желаят да имат по-задълбочени знания, могат да посетят библиотеката на баща си и да се запознаят с още информация.

 

Професионални музикантки

 

Дама, която пее и свири на пиано, а още по-добре на арфа, винаги ще е атрактивна за младите господа – кандидат женихи, защото те си мечтаят за съпруги, които да могат да ги забавляват, а така също и да забавляват гостите на вечерните събирания в имението.

 

Рисуване

 

Младите дами трябва да могат да рисуват хубаво. Най-добре е да изберат живопис.

 

Ръкоделие

 

Всяка благовъзпитана дама трябва да бъде майстор в бродирането и шиенето.

 

Четене на книги

 

Четенето на книги ще стане и важно хоби в живота им, когато се омъжат. Трябва да имат навици за четене и да обичат да четат.

 

Кореспонденция

 

Воденето на кореспонденция е важно умение, което ще е необходимо не само за писане на любовни писма, но и ще бъде значимо, когато се омъжат, защото ще трябва да се грижат за кореспонденцията, да пишат покани и отговарят на покани.

 

Танци

 

Балната зала е важна част от живота на младите хора. Тя дава и големи възможности на всяко благовъзпитано младо момиче. Преди първия бал обаче са нужни дълги тренировки и опит, който се е придобивал в домашни условия и момичетата са се упражнявали да танцуват (често със своите сестри). Всяка млада дама трябва да може да танцува грациозно.

 

Дрехи

 

Младата дама трябва да умее да се облича изискано и подходящо за повода, а така също и да изглежда добре. Купуването на дрехи не е лесно нещо. Всичко трябва да е добре премислено. Всеки ден дамите са се преобличали по два-три пъти. Облеклото е било нещо важно, в което всеки се е взирал. Имали са сутрешни рокли, дневни рокли, вечерни рокли, бални рокли, шапки, ръкавици, бельо, облекло за езда, за разходки и разбира се, когато дойде дългоочакваният момент – сватбена рокля. Важни са били и бижутата, а така също и прическата.

 

Езда

 

Младите дами е трябвало да могат да яздят. Те яздят странично. Приема се, че този начин на езда е по-безопасен, особено когато човек не е атлетичен и няма силни крака. Трябва да се подбере и подходящо облекло.

 

Мениджърски умения в домакинството

 

Благовъзпитаните млади дами трябва да се подготвят да умеят да поддържат домакинството, когато се омъжат.

В епохата на Джейн Остин да си господарката на голямо имение е все едно да си CEO на голяма корпорация в наше време. Съпругата трябва да отговаря за всичко – вземане на решения, менажиране на време и задачи, качество на обслужването, храната, обучение на персонала, добри взаимоотношение с персонала (особено с иконома и готвача), наблюдение на работата на персонала, бюджетиране, благотворителност, вътрешен дизайн, взаимоотношения със съседи и важни личности, грижа за бедните и болните, грижа за облеклото на цялото семейство, обучение на децата, възпитание на децата, проучване за нови методи на обучение и възпитание, наемане на учители, възпитатели и детегледачки, планиране на партита, ежедневни интересни дейности в имението и грижа за имиджа на фамилията.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.