Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Култовата таверна „София“ до красивия плаж Агиянис на остров Гавдос

Култовата таверна „София“ до красивия плаж Агиянис на остров Гавдос

 Пътеписи от Гърция

 

gavdos taverna sofia kolaj

 

Има места, които задължително трябва да се посетят, когато човек пътешества. Такова местенце е култовата таверна „София“ на остров Гавдос. Намира се близо до известния плаж Агиянис, класиран на второ място сред най-красивите плажове в света. Малко след таверната свършва цивилизацията и човек забравя къде се намира и в какво време е, защото крачи сред пясъчните дюни на Агиянис.

 

Таверна „София“ е средище на интересни хора, които искат да усетят Гавдос. Някои са гости в стаите към таверната. Други идват да похапнат от вкусните гозби. Трети, които живеят на плажа – да си заредят телефони или да поработят на компютрите си. Четвърти са истинският хайлайф на острова и се срещат тук. Всички са запомнящи се образи и е приятно да се наблюдава как таверната успява да приюти толкова различни личности и да ги накара да се почувстват уютно.

 

gavdos taverna sofia

 

5 дни бяхме част от общността на таверна „София“. Спахме в просторна стая, която собственичката отдаваше под наем. Хранихме се на закуска и за вечеря в таверната, а за обяд ни приготвяха сандвичи, които да похапнем на някой плаж из острова.

 

 

gavdos taverna sofia

 

Закуската ни я сервираше ведрият барман шегаджия, който вечер ставаше и готвач. Обикновено си поръчвахме за начало на деня яйца на очи с бекон, домати, краставици, критско сирене мизитра, вода, фреш от портокал, кафе. Всичко беше много вкусно. Сядахме на маса с изглед към морето.

 

gavdos taverna sofia

 

Имаше и други предложения за богата закуска. Веднъж избрахме омлет с всякакви вкусотии върху него – шунка, чушки, домати. Приличаше на пица. Предлагаха се и комбинирани варианти – варено яйце, кашкавал, шунка, масло, хляб, фреш и кафе.

 

gavdos taverna sofia

 

За обяд си поръчвахме тостове, които ни ги пакетираха във фолио и дълго се запазваха топли. Сипваха ни и топла вода в термоса и бяхме в готовност да си приготвим нескафе на плажа.

 

gavdos taverna sofia

 

Вечерите бяха същинско кулинарно вълшебство. Собственичката лично приготвяше храната. Канеха ни в кухнята, за да видим какво е сготвила. Обясняваха ни кое какво е, кое е днешна гозба и кое от вчера. Имаше и меню, от което можеше да се поръчва, но истинският почитател на добрата кухня би предпочел приготвеното от София през деня.

 

gavdos taverna sofia

 

Най-вкусните гозби, които опитах и няма да забравя в таверна „София“, бяха паста с октопод и яхния от сепия. По-вкусен и крехък октопод никога не съм яла.

 

Паста с октопод и доматени кюфтета в таверна "София"

Паста с октопод и доматени кюфтета в таверна „София“

 

А тук за първи път ядох и сепия.

 

gavdos taverna sofia

 

Веселата сервитьорка Кристина, която беше много точен гид какво да поръчаме за вечеря, ме запали по кипърското сирене мизитра.

 

gavdos taverna sofia

 

Пробвахме го в салата, върху пържени картофи, самостоятелно с подправка и като десерт – с мед и канела.

 

gavdos taverna sofia

 

Вечер София сядаше на маса до бара и общуваше с гостите си. Понякога някой от тях отиваше при нея и по лицето му се долавяше щастие от разговора, който водят. С най-върлите почитатели на Гавдос София се познаваше и присядаше от време на време и при тях. С нас също се заговори, особено предпоследната вечер. Сподели ни, че много ни харесва сякаш ни познава от години. Разказа ни много неща за острова.

 

gavdos taverna sofia

 

София обича много Гавдос. Карта на островчето е нарисувана в средата на таверната. За нея най-красивият плаж е Потамос. Посетихме го и наистина се уверихме, че е права.

 

Гледка към плажа Потамос на остров Гавдос

Гледка към плажа Потамос на остров Гавдос

 

Собственичката на нашата таверна е истински фактор на острова. Посетихме друга култова таверна – „Панорама“ до плажа Корфос. Там ни питаха къде сме настанени и щом чуха името на София, одобриха. Няма статия за острова, в която да не се споменава за таверната „София“ от всички, които описват красивия плаж Агиянис. Има вече и други заведения между „София“ и плажа, но те не са с тази слава. Съседната всъщност е на брата на София. Там има и минимаркет. Няма и коментар в TripAdvisor за района и да не е споменато за таверна „София“.

 

gavdos taverna sofia

 

Ако посетите Гавдос, най-вероятно със сигурност ще се насочите да видите един от най-красивите плажове в света – Агиянис. Отбийте се чаша кафе, вода или фреш преди да поемете към пясъчните дюни. След като плажувате или се разходите, наминете за обяд или вечеря при София.

 

gavdos taverna sofia

 

Препоръчвам ви да надникнете в кухнята и да изберете от някое прясно ястие, сготвено от София. Опитайте и критска салата с мизитра. Десерт можете и да не си поръчвате, защото винаги ни се предлагаше комплимент. Обикновено беше шоколодово десертче с ядки или някакво друго сладкишче.

 

gavdos taverna sofia

 

Вечерите са приятни. Поостанете. Наблюдавайте другите посетители. Интересни хора са. Някои са хипстъри, които живеят на плажа и идват да поработят на компютрите си тук. Други са фотографи и обикалят да запечатат красотите на Гавдос. Има арт личности и учени пътешественици. Поговорете с Кристина и със София. Ще научите интересни неща за острова. След това посещение съм сигурна, че ще искате да се върнете отново. Тази таверна е от онези омайни местенца, където храната и хубавите хора те карат да се отбиваш отново и отново там.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Остров Гавдос е магия, която омайва хората завинаги

Фоторазходка из култовата таверна „София“ на остров Гавдос

Красивите плажове на остров Гавдос

Стаята ни към таверна „София“ до красивия плаж Агиянис на остров Гавдос

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".