Рубрики
Начало » Интересно » Празници » Google Doodle » Гугъл почита Тур Хейердал

Гугъл почита Тур Хейердал

 

kon-tiki

 

Гугъл отбелязва 100-годишнината от рождението на Тур Хейердал с празнично лого.

Топ 5 факта за Тур Хейердал:

1. Роден е на 6 октомври 1914 г.

2. Той е норвежки морски биолог с интерес към антропологиятa, който се прочува с експедицията си със сала Кон-Тики през 1947, когато пропътува около 8000 км за 101 дни от Южна Америка до островите Туамоту.

3. Изказва своя теория за произхода на полинезийците. Според него първата вълна идва в Полинезия от Перу със салове от балсови трупи. Векове по-късно втора етническа група достига Хавайските острови с големи двойни канута от Британска Колумбия.

Хейердал решава да построи копие на използвания в древността сал от балсови трупи, който нарича „Кон-Тики“. През 1947 Хейердал и още пет негови спътници отплават от Каляо, Перу, и за 101 дни изминават 8000 км, докато стигнат до Туамоту в Полинезия на 7 август 1947. Единствената съвременна технология, която използва, са комуникационната апаратура. Хранили се с морска храна.

 

 

 

4. След успеха на експедицията с Кон-Тики, ръководи и други:

– до островите Галапагос (1952) – доказва, че южноамериканците са имали всичко необходимо, за да пропътуват големи разстояния в Тихия океан.

– Експедицията до Великденския остров (1955-56) – теорията на Хейердал за миграциите от изток получават солидно признание.

– Експедициите с Ра (1969-70) –  смята, че съвременната наука подценява древните плавателни съдове. Купува папирус и с експерти построява плавателен съд по древен стил. Първият опит за малко не успява. Повтаря след 9 месеца с 12-метровата лодка „Ра II“, която прекосява най-широката част (6100 км) на Атлантика за 57 дена — от Сафи до Барбадос. Теорията, че средиземноморските плавателни съдове, построени преди Колумб, не биха могли да прекосят Атлантика, е разбита. Хейердал доказва също така, че древните египтяни биха могли да комуникират с Южна и Северна Америка.

– има и други експедиции до 2001 г. Тогава води археологическа експедиция в Русия, за да докаже хипотезата, че прадедите на съвременните норвежци са пристигнали от бреговете на Азовско море.

5. Умира на 18 април 2002 г. в Италия на 87-годишна възраст.

източник: Гугъл, Уикипедия, YouTube

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.