Рубрики
Начало » Интересно » ДОБРО ОБЩЕСТВО » Тина Барни – фотографката на американския и европейския елит

Тина Барни – фотографката на американския и европейския елит

 

Тина Барни - "Дъщери", 2004

Тина Барни – „Дъщери“, 2004

 

Ако ви се иска да надникнете в живота на американския и европейския елит, можете да се насочите към едно име, което от години запечатва техния живот – Тина Барни, фотографката на препитата.

Коя е Тина Барни?

Тина Барни е родена на 27 октомври 1945 г. Тя е от фамилията Лемън. Неин прадядо е Емануел Лемън, съосновател на „Лемън Брадърс“. Моминското й име е Тина Айлс. Баща й е Филип Хенри Айлс, а майки й е моднен модел от 40-те години Лилиан Фокс, която по-късто става интериорен дизайнер. Родители й се развеждат.

 

И една българска следа.

 

Майка й се омъжва за Стефан Груев – български писател, журналист и общественик. Груев е син на началника на кабинета на цар Борис III. Известни негови книги са „Корона от тръни“ и „Проектът „Манхатън““.

 

Тина Барни учи в престижното частно училище в Манхатън – Spence School. В класацията на World то заема 6 място в САЩ сред на успешните училища с най-много приети ученици в Харвард, Йейл и Принстън. В Spence School Тина Барни изучава „История на изкуството“. На 19-годишна възраст заминава за Италия, за да продължи да се занимава с изкуство.

 

Първи стъпки във фотографията

Когато вече е омъжена и има деца, Тина Барни започва да се занимава с фотография. Първо колекционира снимки, а след това и самата започва да снима. Всъщност още като дете дядо й я запалва по фотографията.

 

„Носталгия – тя е в основата на това, което започнах. Фактът, че се преместих да живея на Запад, че домът ми ми липсваше много, че осъзнах колко много означава той за мен“, споделя Тина Барни пред сайта utata.org причина, поради която започва да се занимава с фотография.

 

Първите й фотографии са на членове на нейното богато семейство и на познатите й от Източното крайбрежие на САЩ. Показват как те прекарват ваканциите си и различните празници, какви са им домовете в Ню Йорк и как изглеждат ваканционните им вили.

 

Тези първи опити се възприемат като приятно хоби на омъжена дама, която живее охолно.

 

Снимки на американските препита

 

Повече от две десетилетия тя документира живота на богатите си близки и познати в своя проект. Барни демонстрира близост със своите модели. Дори се появява в някои от фотографиите си.

 

„Искам да покажа, че тези снимки и тези хора са част от моя живот. И аз съм част от тях“, споделя Тина Барни (източник: немската версия на Уикипедия).

 

Фотографиите са с големи размери. Тина Барни иска хората да могат да виждат всичко в детайли:

 

„Зрителят трябва да може да разглежда всичко и да се чувства все едно е в същата стая“, обяснява Тина Барни.

 

Тина Барни снима своите модели в техните къщи. Изключително държи те да се движат спонтанно и тя да улавя движенията им.

 

Тина Барни - "The Brocade Walls", 2003

Тина Барни – „The Brocade Walls“, 2003

 

Тези снимки на заможните членове на американския елит привличат интереса. Те са цветни и живи, изпълнени с емоции и настроение.

 

През 1983 година са изложени в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк. През 1996 година Барни приключва своя дългогодишен проект за снимане на членове на семейството си и свои близки приятели.

 

„Европейците“

 

Заминава за Европа и между 1996 и 2004 година Барни реализира другия си голям проект – фотосесията „Европейците“. Тя показва живота на европейската висша класа. Представителите на европейския елит се появяват сред прекрасен интериор в почти барокови пози. Голямото й признание идва през 2005 година.

 

Тина Барни - "Орхидеите",  2003

Тина Барни – „Орхидеите“, 2003

Задълбоченост в проектите на Тина Барни

 

Барни е част от англосаксонската висша класа и представителите на елита я възприемата като своя. Допускат я до своите домове и й позволяват да покаже живота им. За мнозина дейността на Барни е близка до тази на антрополозите, тъй като без фотографиите й този свят на богатите щеше да остане недостъпен за външния зрител.

 

Фотографката споделя, че влияние й оказват картините на френските художници Едуар Вюйар и Пиер Бонар.

В Пантеона на истинските препита

Тина Барни влиза в Пантеона на истинските препита. Лиза Бърнбах, която изследва живота на елитната американска прослойка, помества името на Тина Барни сред най-знаменитите препита в книгата си „True Prep“.

 

„Тина Барни – фотограф от вътрешната светая светих на препитата. Възпитаничка на училището Спенс. Тя започва да прави големи цветни фотографии на американската „синя кръв“ (нейното семейство и приятели), като запечатва техните ритуали на такива места като Род Айлънд, Локъст вали и Сън вали. Семейни снимки в близък план. Тя фотографира също „синята кръв“ в Европа. Нейни работи се колекционират от много музеи, сред които Музея на модерните изкуства в Ню Йорк и Музея на изящните изкуства в Бостън.“

 

Фотографиите на Тина Барни напомнят на портретите от отминалите епохи, които показват и социалния статус на модела. В продължение на няколко десетилетия тя разкрива човешкия облик на елита и заслужено се превръща във фотографа на богатите препита.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.