Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Топ 10 на най-популярните класически италиански десерти

Топ 10 на най-популярните класически италиански десерти

 

deserti

 

Италия, прекрасна кухня, сладки десерти, Долче вита – това е мечта на всеки, който се е докосвал до живота в тази невероятна страна. Каквато и тема да се подхване в тази насока, винаги има какво да се каже. А удоволствието не може да е пълно, ако човек не опита от вкусните изкушения, които се предлагат навсякъде там. Ако искате да започнете да опознавате Италия и чрез нейните десерти, ето 10 класически предложения, които е добре всеки да опита.

 

1. Тирамису (tiramisu)

 

tiramisu

Това е най-популярният италиански десерт, който се сервира в цял свят. Приготвя се от бишкоти, напоени с кафе. Те са покрити с крем от сирене маскарпоне, яйчни жълтъци и захар. Поръсен е с какао на прах. Има ободряващ ефект. Това се дължи на кафето и какаото. Думата означава „вдигни ме“, „дръпни ме нагоре“ (tira – дърпам, mi – мене, su – нагоре).

2. Каноли (Cannoli)

Това е друг много популярен сицилиански десерт. Канолите са тестени тръбички, които са пълни с подсладена рикота, а в добавка шоколад, сушени плодове или шамфъстък.

3. Касата сичилиана (Cassata siciliana)

Един от най-популярните десерти в Сицилия се прави от пандишпанови блатове, напоени с ликьор, вино или сироп. Задължителна съставка е рикотата. Има също така захаросани плодове, шоколад, марципан пудра захар, шамфъстък.

4. Струфоли (Struffoli)

Struffoli 3

Този десерт е много популярен в Неапол, особено по Коледа. Това са малки, сладки, пържени топчета, поръсени са с шоколадови и цветни пръчици.

Struffoli

Напомнят на гръцките „лукумадес“. Предполага се, че неаполитанските струфоли наистина имат гръцки корени, тъй като тези земи едно време са населявани от гърци.

5. Ciarduna

Още един изкушаващ десерт от Сицилия. Традиционно се приготвя в Палермо. Това е бисквитка, която е пълна с рикота или маскарпоне. Понякога е покрита с шоколад или захар.

6. Баба (Baba)

baba sorento

Този десерт е типичен за Неапол. Формата му напомня на гъба. Прилича на нашето реване, тъй като е силно сиропиран.

7. Панна кота (Panna Cotta)

Още един много популярен класически италиански десерт, който е познат навсякъде по света. Приготвя се от течна сметана, пълномаслено мляко, ванилия и желатин.

8. Бишкоти ди Прато (Biscotti di Pratto)

Бишкотите ди Прато са типичен десерт от Тоскана. Приготвят се от брашно, яйца, захар, масло, бадеми, портокалова кора и ванилов аромат. Оформят се рула, които се запичат, а след това се нарязват филийки под ъгъл с дебелина около 1,5 см.

9. Италиански сладолед (gelato)

gelato borghese1

При посещение в Италия задължително се яде италиански сладолед, наричан „джелато“ (gelato). Прави се от мляко, а не от сметана, следователно е с по-ниско съдържание на мас. Бърка се по-бавно в сравнение с другия сладолед. Сместта е по-гъста. Топи се по-бавно.

10. Тартуфо ди Пицо (Tartufo di Pizzo)

Тартуфо ди Пицо е типичен десерт за Калабрия. Това са сладоледени бонбони, пълни с шоколад, сироп или замразени плодове, покрити с шоколад, канела и ядки.

 

Подборът е направен от сайта за Италия – This is Italy.

 

Struffoli vomero

 

 

Добър апетите!

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".