Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Топ 10 на най-скъпите картини в света

Топ 10 на най-скъпите картини в света

Кои са най-скъпите картини в света след продажбата на „Легнала гола жена“?

nu couche

 

Продажбата на картината „Легнала гола жена“ (Nu couché) на италианския художник Амедео Модиляни размести челната десетка на най-скъпите картини в света. Малко преди това обаче два портрета на Рембранд, купени от Лувъра и  Райксмузеум, също оказаха влияние върху класацията.

„Кога ще се омъжиш?“ на Пол Гоген запазва челната позиция, но има промени в по-задните позиции на топ 10.

 

Топ 10 на най-скъпите картини в света* 

 

1. Nafea Faa Ipoipo („Кога ще се омъжиш?“) – Пол Гоген

Цена: 300 милиона долара

Nafea Faa Ipoipo ("Кога ще се омъжиш?") - Пол Гоген

Nafea Faa Ipoipo („Кога ще се омъжиш?“) – Пол Гоген

 

Картината на Пол Гоген – Nafea Faa Ipoipo („Кога ще се омъжиш?“), на която са изобразени две таитянки, беше купена за 300 милиона долара от организацията „Катар мюзиъмс“ (Qatar Museums) през февруари 2015 г. Преди това картината беше собственост на швейцарския колекционер Рудолф Щехелин.

Картината е нарисувана през 1892 г. В продължение на почти 50 години тя се е намирала в Музея на изобразителното изкуство в Базел.

 

2. „Картоиграчи“ – Пол Сезан

Цена: 250 милиона долара

 

kartoigrachi

 

От 2011 г. картината е собственост на катарското кралско семейство. То плати за нея 250 милиона долара.

 

3. „No. 6″ (Виолетово, зелено и червено), Марк Ротко

Цена: 186 милиона долара

No. 6 (Violet, Green and Red)  Марк Ротко

No. 6 (Violet, Green and Red)
Марк Ротко

 

Марк Ротко е американски художник от руски произход, един от най-ярките представители на Абстрактния експресионизъм. Рожденото му име е Маркус Яковлевич Роткович. Роден е на 25 септември 1903 в Двинск. Почива на 25 февруари 1970 в Ню Йорк.

Картината беше купена от Дмитрий Риболовлев, руският милиардер, който живее в Монако. Риболовлев е запален колекционер. Платил е за картината на Ротко 186 милиона долара на Ив Бувие, швейцарски бизнесмен и дългогодишен дилър на произведения на изкуството. Малко след това обаче подава жалба срещу Бувие за измама и пране на пари. Бувие беше арестуван. Обвиненията са, че редовно е продавал картини на руския милиардер на много по-високи цени.

Този скандал стана топ новина и беше отразен в медиите.

Риболовлев се познава с Бувие от 2003-2004 г. и е купил от него 40 творби, сред тях са картини на Леонардо да Винчи, Тулуз-Лутрек, Ротко, Климт и Магрит.

Швейцарецът притежава фрипортове. Това са огромни, обезопасени и климатизирани складове. В тях се пазят произведения на изкуството, колекционерски вещи и скъпи вина за богати колекционери.

Риболовлев твърди, че Бувие е фалшифицирал документи за продажбите, за да прикрие истинските цени на картините. Например, Риболовлев е купил картината на Леонардо да Винчи „Салватор Мунди” за 127.5 милиона долара през 2013 през Бувие. Оказва се обаче, според статия в Ню Йорк таймс, че купувачът е получил около 75-80 милиона долара за творбата. Това означава, според руския милиардер, че Бувие е взел бонус от около 50 милиона долара.

 

4. Мартен Солманс и Опийен Копит (Maerten Soolmans en Oopjen Coppit) – Рембранд

Цена: 180 милиона долара (160 милиона евро)

 

Pendant_portraits_of_Maerten_Soolmans_and_Oopjen_Coppit

 

 

Това са сватбени портрети на младата двойка в цял ръст, направени от Рембранд през 1634 година.

Те бяха притежание на семейство Ротшилд, а през март 2015 г. обявиха, че ги продават. Няколко месеца имаше новини и от Франция, и от Холандия за голям интерес към портретите. Появяваха се информации, че може и да бъдат разделени. В крайна сметка се стигна до по-различно решение, което дипломатично беше наречено „новаторско“. Лувъра и Райксмузеум заплатиха общо 160 милиона евро – всеки по 80 милиона евро и си стиснаха ръцете за общо ползване от двата музея. След това добавиха, че с този акт очакват засилване на културното сътрудничество между Франция и Холандия.

 

5. „Алжирски жени“ (Версия „О“) – Пабло Пикасо

Цена: над 179 милиона долара

 

Les femmes d Alger

 

Картината на Пабло Пикасо „Les femmes d`Alger“ (Version „O“), „Алжирски жени“ (Версия „О“), рисувана през 1955 г., стана най-скъпото произведение на изкуството, продадено на търг.

Цената достигна 179 365 000 долара. Очакваната беше около 140 млн. долара. Картината беше продадена на търг на „Кристис“ през май 2015 г.

 

6. „Легнала гола жена“ (Nu couché) на Амедео Модиляни

Цена: над 170 милиона долара

 

"Легнала гола жена" (Nu couché) на италианския художник Амедео Модиляни

„Легнала гола жена“ (Nu couché) на италианския художник Амедео Модиляни

 

„Легнала гола жена“ (Nu couché) на италианския художник Амедео Модиляни беше продадена в началото на октомври 2015 година на търг в „Кристис“ за 170,4 милиона долара. Така се нареди сред най-скъпите картини. Беше купена от китайски милиардер, който от две-три години има свой музей в Шанхай и дава милиони за попълване на колекцията си. Досега е колекционирал основно произведения на изкуството от Китай, но с покупката на картината на Модиляни се надява това да е нов етап в развитието на музея му и там да има и много творби на световни майстори.

 

Картината е една от най-известните творби на Модиляни. Тя е от серията голи тела, нарисувани за приятеля му, поляка Леополд Зборовски. Рисувана е между 1917 и 1918 година. Предизвиква скандал, когато е включена в първата и единствена самостоятелна изложба на Модиляни в Париж. За тази изложба е известно, че началникът на парижката полиция е скандализиран от голите тела и нарежда да бъде закрита едва няколко часа след откриването ѝ.

 

7. „No. 5″, 1948 – Джаксън Полак

Цена: 140 милиона долара

 

"No. 5". Джаксън Полак

„No. 5″. Джаксън Полак

 

8. „Жена III“, Вилем де Кунинг

Цена: 137,5 милиона долара

 

"Жена III" Вилем де Кунинг

„Жена III“
Вилем де Кунинг

 

9. „Портрет на Адел Блох Бауер“, Густав Климт

Цена: 135 милиона долара

 

Gustav_Klimt_Portrait of Adele Bloch-Bauer I

„Портрет на Адел Блох-Бауер“, Густав Климт

 

Картината е известна още като „Австрийската Мона Лиза“ и „Златната Адел“. Адел Блох-Бауер е дъщеря на генералния директор на Виенския банков съюз Мориц Бауер и съпруга на богатия индустриалец Фердинанд Блох.

През 2006 г. картината е продадена за рекордната сума от 135 милиона долара на американския милиардер предприемач Роналд Лаудер, син на Есте Лаудер (основател на козметичната компания Estée Lauder).

 

10. „Сънят“, Пабло Пикасо

Цена: 155 милиона долара

"Сънят", Пабло Пикасо

 

 

 

*Класацията е към 11.11.2015 г.

 

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.