Рубрики
Начало » Интересно » Топ 30 факта за Никулден

Топ 30 факта за Никулден

 

sveti nikolay chudotvoretz

 

Топ 30 факта за Никулден:

 

1. Никулден е един от най-важните православни празници.

 

2. Празнува се на 6 декември.

 

3. Православната църква почита днес паметта на свети Николай Мирликийски.

 

5. Свети Николай е избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

 

6. Заради многото чудеса, които е направил, е наречен свети Николай Чудотворец.

 

7. Св. Николай Чудотворец е роден през 270 г. в Мала Азия. Живял е по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на гр. Мир. Умира на 6 декември 343 година.

 

8. Свети Николай Мирликийски използва цялото си богато наследство за добри дела. Той се стараел хората да не разбират, че върши благодеяния. Скришом правел добро и не търсел за него светска слава.

 

„Един твърде богат жител на гр. Патара ненадейно изгубил състоянието си и изпаднал в голяма беднотия. Привикнал към богатство, той не бил в състояние да се бори с изкушенията на бедността и замислял вече по безчестни пътища да доставя средства за живот на себе си и на своето семейства, което се състояло от три дъщери. Той имал намерение да пожертвува честта на дъщерите си. Но не успял да изпълни своето греховно намерение, защото бил спасен с навременната помощ на св. Николай. Като узнал за бедственото му състояние, Божият угодник нощно време му подхвърлил през прозореца голяма кесия със злато. Като се събудил сутринта, нещастният баща едвам могъл да повярва на неочакваното богатство. Работите му се поправили и наскоро той омъжил най-голямата си дъщеря.

Св. Николай решил по същия начин да устрои съдбата и на останалите дъщери. След известно време той пак подхвърлил такава кесия със злато. Наредена била честно и втората дъщеря, и зарадваният баща излял пред Бога своите чувства на благодарност.

„Милосърдни Боже, Който си ни изкупил със Своята кръв и сега ме удържаш от грях и безчестие – молил се той, – покажи ни тоя, който служи за оръдие на Твоята благост; покажи ни тоя земен ангел, който ни спасява от грях я освобождава от порочни замисли!“

Това желание било изпълнено. Една нощ той чул лак някой отворил прозореца и хвърлил също такава кесия, както и по-рано. Бързо станал, затичал се подир своя благодетел, и познал Николай, който в това време управлявал Патарската епархия в отсъствие на своя чичо, който заминал за Йерусалим. Той паднал пред нозете му и, проливайки сълзи на благодарност, казвал:

„Ако не беше те лратил Господ да ни спасиш, аз не щях да устоя против изкушенията и бих увлякъл в грях и безчестие невинните си дъщери“.“ (Имената)

 

9. Свети Николай е първообраз на Дядо Коледа. Холандците съкращават името от Sint Nicolaas на Sinterklaas, а по-късно е „поамериканчено“ до Santa Claus (за първи път в пресата през 1773 г.).

 

10. В католическите страни за 6 декември на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта.

 

11. Според народните вярвания, Бог отредил на Свети Николай всичките води – по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира.

 

12. Легенда разказва как по време на силна морска буря светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб.

 

13. Според друга легенда, шаранът е „слугата“ на св. Николай. Веднъж, когато светецът бил в откритото море, започнала силна буря. Имало дупката на дъното в лодката и водата започнала навлиза. Николай бръкнал във водата с ръка. Извадил оттам един шаран и запушил дупката с него. Затова шаранът се счита за жертвена риба на трапезата на 6 декември, а празникът се нарича още „Рибен св. Никола“.

 

14. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

 

15. Поверието гласи още, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на свети Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали при морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави.

 

nikulden 680

 

16. Името „Николай“ има гръцки произход и идва от съчетанието на името на гръцката богиня на победата Nike и думата laos, която означава народ.

 

17. Според някои народни представи „мокрият св. Никола“ или „рибният светец“ е крилат момък с необикновена физическа сила. Лети със златните си крила над морета и океани и влиза в люти битки с водните демони.

 

18. В други легенди обаче е наричан стари, зимни св. Никола и е описван като беловлас и белобрад старец.

 

19. Християнската иконография го изобразява също като възрастен мъж.

 

20. Народът ни вярва, че св. Никола носи първият сняг – разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Известна е поговорката: „Днес му е денят, утре му е снегът“.

 

21. На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта.

 

22. Св. Никола се смята покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота, стоката и добротата.

 

23. Задължителен елемент в обредността през този ден е приготвянето на риба, чието тяло е покрито с люспи. Най-често това е шаран.

 

sharan baba 1

 

 

24. Шаранът се приготвя в тесто, пълнен с ориз, ядки и стафиди – това ястие се нарича „рибник“.

 

25. Отправят се молитви за здраве, добруване, радост и берекет.

 

26. На масата се поставят и различни обредни хлябове и много постни ястия.

 

27. Трапезата не се вдига цял ден и до късно през нощта е на разположение на домакини и гости.

 

28. Костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката.

 

29. Днес празнуват имен ден всички, носещи имената Николай, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо и др.

 

30. На празника да уважат именика в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.

 

 

Честит Никулден! Честит имен ден на всички, които празнуват днес!

Пожелавам на всички здраве, щастие и добруване. Прекрасен и светъл празник!

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".