Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Топ 5 марки на американската елитна прослойка „Препи“

Топ 5 марки на американската елитна прослойка „Препи“

 

Gatsby

 

Стилът на обличане на американските препита води началото си от нормите в елитните университети от „Бръшляновата лига“ – Харвард, Йейл и Принстън. Голямо влияние е оказал и начинът на обличане на висшата класа във Великобритания и техният подбор на дрехи за различни забавления – тенис, лов, яхти, голф. Икони на американските препита са Джаки Кенеди и Грейс Кели.

 

Американските препита (Preppy), а така също техните френски братовчеди BCBG и английски сродници „Sloan rangers“, подбират дрехите си по определени правила. Търсят семпли и удобни дрехи, които да могат да носят дълго време. Най-голямо доверие имат на 5 марки.

 

Топ 5 марки на американските препита:

 

1. Lacoste

Първото лого, в което американските препита се влюбват, е крокодилчето на Lacoste.

 

Лакост е френска компания за облекло, обувки, парфюмерия и кожени аксесоари. Създадена е през 1933 г. от френския тенисист Рене Лакост. Известната тениска (поло) с яка и три копчета води началото си от 1926 г., когато Рене Лакост я носи. В края на 20-те и началото на 30-те години Лакост е топ състезател и тенис звезда. Прякорът му е „Крокодилът“. През 1933 г. полото с яка и копчета на Лакост се превръща в световна сензация. Крокодилчето става първата емблема, която е показана открито върху дреха. Първоначално са се произвеждали дрехи само за мъже, но през 50-те години се появяват женски и детски модели, а така също вече има и голямо разнообразие от цветове.

 

САЩ са най-големият потребител на тези тениски. Изключително са популярни сред елитната класа. Според авторката на „Official Preppy Handbook“ Лиза Бърнбах първоначално са били и знак, че даден американец е бил на почивка във Франция. Било задължително, ако се отиде на почивка във Франция, цялото семейство да си купи такива тениски с яки.

 

2. Fred Perry

Втората любима марка на американските препита е също основана от тенис звезда. Тя носи неговото име – Фред Пери. Фредерик Джон Пери е роден на 18 май 1909. Той е английски тенисист и трикратен шампион на Уимбълдън. Пет години е играч номер 1 за целия свят.

 

В края на 40-те години Тиби Уегнър, австрийски футболист измислил приспособление на китката против изпотяване. Уегнър се среща с Фред Пери и така след няколко промени е изобретена кожената китка против изпотяване. Следващата им идея била да произвеждат спортни ризи, направени от памук с къси ръкави и копчета ниско отпред. Достигайки Уимбълдън през 1952, поло-ризата Fred Perry постига небивал успех. Логото – лавров венец, става бързо разпознаваемо и харесвано. Първите дрехи с тази марка били само в бяло, но после започват да се произвеждат в различни цветове.

 

3. Brooks Brothers

Това е най-старата верига за мъжки дрехи в САЩ. Основана е през 1818 г. Логото е от 1850 г. Американските президенти се обличат в „Брук брадърс“ или поне статистиката сочи, че 39 американски президенти от общо 44 са избрали тази марка. С техни дрехи са се обличали – Ейбрахам Линкълн, Теодор Рузвелт, Франклин Рузвелт, Джон Кенеди, Ричард Никсън, Джордж Буш, Бил Клинтън, Барак Обама. И още нещо интересно – на прочутата конференция в Ялта през 1945 г. Франклин Рузвелт е носил пелерина и яка на „Брукс брадърс“. Бившият френски президент Жак Ширак също е бил почитател на тази марка.

 

За филма „Великият Гетсби“ (2013) „Брукс Брадърс“ са изработили 1500 мъжки костюма.

 

„Брукс Брадърс“ са символ за традиционно, стилно облекло.

 

4. Ralph Lauren

Това е една от най-значимите за американските препита марки. Ралф Лорен е работил първоначално за „Брукс Брадърс“. Истинското му име е Ралф Лифшиц, но го сменя, когато е бил на 16 години. Син е на еврейски емигранти от Беларус. Роден е в Бронкс, съсед е на друг моделиер – Келвин Клайн. През 1968 година пуска първата си колекция от мъжки дрехи. От 1971 година започва да се занимава и с колекции на женски дрехи.

 

5. Vineyard Vines

 

Това е най-младата марка от всичките. Създадена е през 1998 г. от братята Шеп и Йън Мъри. Логото е малко розово кит. Двамата братя имали високоплатени работи в корпорации в Манхатън, Ню Йорк. Писнало им да носят вратовръзки и като на шега решили да започнат да правят именно вратовръзки, за да не ги носят вече никога. Само за седмица продали 800 вратовръзки. Следвали философската максима: „да живеем добър живот“. Постепенно започнали да осъзнават, че ако всеки ден продават вратовръзки, скоро може и да им се реализира мечтата изобщо да не ходят на работа в тягостните корпорации. Започнали свой бизнес с 40 000 долара от кредитните си карти.

 

preppy brands

 

Накратко това са най-любимите марки на американските препита. Има и второстепенни или пък важни, но за аксесоарите.

 

 

източник: „Official Preppy Handbook“, True Prep, Wikipedia, ralphlauren.com, http://www.vineyardvines.com/, www.lacoste.com/‎, www.brooksbrothers.com/‎, www.fredperry.com/‎

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.